StoryEditorOCM
RegionalFOTO: DALMATINSKI BISERI

Ovo su skrovite rajske plaže koje svojom ljepotom oduzimaju dah - od Dugog otoka do Lopuda...

Piše Ružica Mikačić / SD
4. lipnja 2017. - 21:57
plaza_turisti19-150716.JPG

Otići nekamo gdje je pred vama samo plavetnilo mora i neba, koji se na horizontu stapaju u potpuni sklad, uživati u zvuku valova koji lijeno udaraju o žalo, slušati cvrčke s osjećajem da smo sami na svijetu u nedirnutoj ljepoti... Nije to prizor zbog kojega treba putovati na daleka egzotična mjesta, jer takvih istinskih plažnih ljepotica u skrivenim uvalama otoka i uz obalu Jadran ima na tisuće, piše Slobodna Dalmacija.

Neke su, koje su otkrili nautičari, postale mjesta koja su izgubila čar prirodnog, ali još uvijek je naša obala bogato obdarena skrovitim rajskim plažama koje svojom ljepotom oduzimaju dah. Predstavit ćemo samo neke od njih koje preporučujemo obići u nadolazećim vrućim danima ljeta...

Sakarun, Dugi otok

Bjelina pijeska i kristalno čisto more otvoreno pučini oduševljavaju sve koji stignu na sjeverozapadnu obalu Dugog otoka, gdje se u dužini od čak 800 metara podno mjesta Veli rat, Verunić, Soline i Božava, okružena borovom šumom, nalazi plaža Sakarun, jedna od onih koje se ne zaboravljaju.

I do 250 metara od obale dubina mora u toj zaštićenoj uvali samo je do tri i pol metra, pa su plavetnilo i pješčano dno idealni za obitelji i djecu. Duboko uvučena uvala zaštićenog krajolika, do koje se dolazi turističkim vlakićem, bajkovito je mjesto daleko od vreve, skriveno od gužvi, a otvoreno miru i opuštanju.

Stiniva, Vis

Plaža Stiniva na otoku Visu skrovita je, s nevjerojatnim položajem koji s morske strane zatvaraju dvije visoke kamene litice, a jedna je njezina polovica uvijek u hladovini.

Kada poželite uživati u toj jedinstvenoj ljepoti, koja kao kroz kameni prozor otvara pogled pučini, do nje valja stići strmom stazom, pa svi koji žele uživati u osami Stinive moraju računati na hod po kršu, koji bude nagrađen jednim od najljepših pogleda s morskog žala, baš kao i u susjednim uvalama do kojih se stiže pješačenjem ili brodom.

Iako je Stiniva nadaleko poznata po svojoj ljepoti, još uvijek je skrivena, a ljepota njezina nedirnutog žala u potpunoj je suprotnosti s oštrim, surovim stijenama koje joj daju oblik.

Lovrečina, Brač

Na najvećem jadranskom otoku Braču, nedaleko od Postira, jedna je od najvećih pješčanih plaža Lovrečina, gdje se u pličini uživa u kristalno čistom moru i do stotinu metara od obale.

Duboko usječena u uvali do koje se stiže cestom, starom pješačkom stazom ili morem, uokvirena je u borovoj šumi, pružajući robinzonski ugođaj kupaču koji se osjeća sam s morem.

U Lovrečini se nalaze ostaci nekadašnje bazilike sv. Lovre iz petog i šestog stoljeća, a na blagdan sv. Lovre 10. kolovoza tu hodočaste vjernici iz okolnih bračkih mjesta.

Velo žolo, Palagruža

Najudaljenije hrvatsko otočje, koje je bliže talijanskoj nego hrvatskoj strani Jadrana, jest Palagruža, daleka pučinska ljepota prepuna strmih i nepristupačnih stijena. A usred te surove kamene morske priče nalazi se Velo Žolo ili Južno zlato, kako je zovu, jedna od najljepših plaža na Jadranu.

Na južnoj, potpuno nepristupačnoj i hridima obrubljenoj obali Velike Palagruže, Velo žolo prava je oaza modrine mora i sitnog šljunka u pličinama plaže. Do nje se stiže uskim puteljkom, baš kao i do Malog žala, druge uvale na sjevernoj strani Palagruže, kojom dominiraju strme padine, litice koje se obrušavaju u more, te kamene gromade nad morem i u podmorju. Južno zlato nedirnuti je kutak čiste morske ljepote.

Vrulja (Ružica)

Tamo gdje se planina obrušava u samo more, na Dubcima ispred Brela, plaža Vrulja posebna je i po svemu drugačija od bilo koje druge na Jadranu. Jer, do nje se može samo s mora, zbog litice koja se strmo spušta do malog žala sa svih strana okruženog netaknutom prirodom.

Iznimna dubina mora na tom predjelu izvor je svježine i za najtoplijih dana, a posebnost Vrulji daju brojni podmorski izvori slatke vode koja se na tom području miješa s morem, stvarajući laganu pjenu na morskoj površini. Ljubitelji mira i tišine u priobalju na Vrulji će naći morsko prostranstvo pred sobom, plavetnilo neba i surovost Biokova nad morem na jedinstvenom žalu Vrulje.

Nugal, Makarska rivijera

Malo je onih koji su vidjevši plažu Nugal na Makarskoj rivijeri ostali ravnodušni. Jer, na rubu pošumljenog parka poluotoka Osejava, u smjeru Tučepa, šumski put vodi do skrivene plaže koja oduzima dah. Pola sata hoda treba da se otkrije netaknuta priroda plaže na kojoj se stapaju zelenilo borove šume koja je nadvisuje, bjelina šljunka i modrina mora.

Upravo kada čovjek hodajući pomisli kako u tom prostoru nema pitomih mjesta, pred njim se otkriva naturistički raj koji pohode i oni željni nagosti u osami, ali i nautičari i zaljubljenici u prirodu koji do Nugala stižu brodicama iz obližnjih turističkih mjesta rivijere.

Porat, otok Biševo

Skriveni dragulj koji se, zaklonjen od jakih vjetrova i natkriven borovom šumom, smjestio na otočiću Biševu nedaleko od Visa, jest plaža Porat s kristalno čistim morem koju je irski magazin "The Irish Times" uvrstio među sedam najljepših plaža na svijetu. Već sama spoznaja da ste stigli na gotovo nenaseljen otok, da je pred vama oaza čiste ljepote usred pučine, dovoljna je za uživanje na plaži Porat.

Šunj, Lopud

Ako postoji romantičan otok na Jadranu, onda je to Lopud, čija je pješčana plaža Šunj jedno od onih mjesta za koja većina misli kako postoje samo u reklamnim filmovima. Ta uvala, do koje se stiže brodom ili šetnjom od središta mjesta kroz gustu borovu šumu, jedna je od najdužih pješčanih plaža na tom dijelu Jadrana.

Na njezinih oko 850 metara pličina se proteže čak stotinjak metara daleko od obale te se mora dugo hodati dok se dosegne dubina. Zato je Šunj izvrsna plaža za aktivan odmor i zabavu na pijesku, pa ga osobito posjećuju obitelji s malom djecom, ali i zaljubljenici u robinzonski turizam. Baš kao i mnoge druge slične nedirnute uvale, i Šunj su u jednom manjem dijelu otkrili nudisti koji, zavučeni u dio plaže, ne smetaju drugim kupačima.

Plaža Divna, Pelješac

S plaže Divna na Pelješcu, jedinstvene pješčane plaže koju okružuju one s oblucima i šljunkom, pogled puca na otočić, a do nje se stiže iz mjesta Duba ili Donja Vrućica.

Blagi prilaz moru i prirodna hladovina na nekim njezinim dijelovima idealni su za obiteljski odmor. Ova pješčano-šljunčana plaža svakodnevno privlači izletnike iz Trpnja, ali i drugih, udaljenijih peljeških turističkih mjesta, a jedna je od onih za koje svatko kad ih ugleda kaže kako se svaki trud u dolasku do nje isplatio.

Plaža Blace (Limuni), Mljet

Dok su pješčane plaže Saplunare (Velika i Mala) na otoku Mljetu već odavno prepoznali svjetski putnici i tragači za jedinstvenom prirodom, rijetki su oni koji stignu do uvale Blace (Limuni), malo više od pola kilometra hoda od Saplunare, koja skriva neviđenu ljepotu plaže zatvorenog tirkiznog mora, sa svih strana okruženog kopnom.

Tek mali prolaz dijeli uvalu od otvorenog mora, koje se poput lagune uvuklo u pješčanu uvalu tvoreći jedinstvenu oazu u borovoj šumi koju otkriju tek znatiželjni hodači ili nautičari u potrazi za mirom. Idilična uvala kao da baš za njih čuva svoju ljepotu, čistoću i netaknutost. 

25. travanj 2024 16:35