StoryEditorOCM
RegionalSVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

Procvjetala škola u Škabrnji: sva djeca imaju topli obrok za 6 kuna, mlađa i besplatno, a uskoro će proraditi i e-Dnevnik

Piše M. Kalajžić
7. lipnja 2017. - 13:45
IMAG1947

Škabrnja, poznato mjesto u zadarskom zaleđu, oduvijek se ponosi svojom školom, koja je nedavno proslavila i svoj dan, i to čak – 141. obljetnicu utemeljenja.

Pa ipak, od rata se u tu školu nije dovoljno ulagalo, ali su unatoč svemu učenici postizali velike rezultate na natjecanjima. Novi ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora u Škabrnji Marin Pavičić od početka je počeo unaprjeđivati odgojno-obrazovni i cjelokupni školski i nastavni rad, što je postavio i za temeljni cilj ovogodišnjeg rada škole.

Energetska obnova

– U tu svrhu, tijekom ove pedagoške i školske godine pristupili smo ulaganju i opremanju naše škole i učionica internetom te neophodnom informatičkom opremom, čime smo otvorili još veći prostor za poduzetan, stvaralački i djelotvoran odgojno-obrazovni rad i primjenu e-dnevnika od iduće školske godine. Ovo je samo prvi korak prema jačanju digitalne zrelosti i uključenju naše škole u projekt e-škole u razdoblju od 2019. do 2023. godine – kaže ravnatelj Pavičić.
Kako kaže, ima u svim tim naporima podršku većine u kolektivu, a rezultati su brzo postali vidljivi: učenici viših razreda već imaju pet puta tjedno topli obrok za šest kuna, dok mališani nižih razreda dva puta tjedno bez subvencija. U tome su uspjeli jer su otvorili i opremili, nakon dugog niza godina, školsku kuhinju, na što su iznimno ponosni, te time omogućili i dva nova radna mjesta.
Od sredine lipnja kreće projekt obnove školskih WC-a, a u tijeku je izrada glavnog projekta energetske obnove zgrade.
– Ono što nas očekuje je i skoro apliciranje toga projekta na fondove EU-a, a očekivanja su da ćemo tim važnim projektom dobiti potpuno obnovljenu i energetski učinkovitu školu. Izgradili smo novo školsko parkiralište i ugibalište za školski autobus te postavili novu ogradu, čime smo povećali sigurnost boravka učenika u školi. Realizacijom ovih projekata tijekom ove školske godine u školu je uloženo više od pola milijuna kuna – pohvalio se ravnatelj ostvarenim rezultatima.
Tijekom godine sudjelovali su u brojnim školskim projektima i programima i time pokazali da njihova škola ima vrsne i vrijedne učitelje i nastavnike, a to znači i visokokvalitetnu školu, koja se u ovoj godini pokazala kao istinski nositelj i promicatelj pozitivnih promjena. U svemu tome školi su pomogli Zadarska županija i Općina Škabrnja, ali i brojni donatori, na čemu su im zahvalni.

Ljudski potencijali

– To je važno jer su upravo odgoj i obrazovanje najbolji način razvoja ljudskih potencijala, što kao javno dobro mora konačno i konkretno postati hrvatski, ali i škabrnjski prioritet. Ono je ključ za uspješno stvaranje modernoga građanskog društva, a razvoj osobnih potencijala i korištenje tih potencijala za vlastitu dobrobit i za dobrobit gospodarstva, društva i domovine u cjelini dugoročan je zalog naše budućnosti. Stoga je od iznimne važnosti da kao lokalna zajednica, u suradnji s našim dragim roditeljima, ustrajemo u uspješnom odgoju i obrazovanju naše, škabrnjske djece, temeljenom na nacionalnim, domoljubnim i europskim vrednotama – zaključio je ravnatelj Pavičić.

 

19. travanj 2024 19:23