StoryEditorOCM
RegionalUSPIO I NJIH IZBACITI IZ TAKTA

HGSS spasio turista koji je planinario u šlapama: Nevjerojatno je što nekom padne na pamet!

Piše 100POSTO.HR
4. kolovoza 2017. - 19:45
slape

Hrvatska gorska služba spašavanja često nas nasmijava svojim upozorenjima neopreznim ljubiteljima plutanja na luftmadracima, previše samouvjerenim plivačima ili penjačima i sličnim 'pustolovima', zbog čega su prije nekoliko mjeseci dobili i titulu komunikatora godine. Vratolomne poteze ljudi koje spašavaju HGSS obično komentira s puno duhovitosti i ironije, no nekada očito i njima 'pukne film'. HGSS Stanica Orebić na svojoj Facebook stranici je objavila malo ozbiljniji post nakon spašavanja jednog turista na Pelješcu. 

HGSS

HGSS

"Doista je nevjerojatno što sve može nekome pasti na pamet i da svojim krajnje nepromišljenim ponašanjem ugrozi vlastitu sigurnost pa i više od toga. Sinoć je u 22:10 po privatnom pozivu te potom u koordinaciji sa Centrom 112 žurno organizirana potraga za stranim državljaninom (1968.godište) koji se je uvečer, iz valjda samo njemu poznatih razloga, doslovno u šlapama, kupaćim gaćicama, bez vode i mobitela, odnosno bez ičega, uputio od crkvice Sv. Jakova u Mokalu uzbrdo prema 672 metara visokom vrhu Žalina, dijelu brda Supine iznad Postupa. Pošto se nije vraćao kući, obitelj je alarmirala dežurne službe i zatražila pomoć.

Izgubljeni je, nakon što je u podnožju ugledao rotacijska svjetla, shvatio što je napravio te se sam nekako uspio vratiti nazad, uprkos pocijepanim šlapama i raskrvavljenim nogama. Za to vrijeme ga je petoro članova HGSS Stanice Orebić već tražilo po brdu.

Prema riječima maštovitog turista isti je 'osvojio' vrh, vidio je suprotnu stranu, te se sam vratio nazad.

Akcija je završena u 23:10 pozivom da se izgubljeni vratio kući iako je avantura u uvjetima paklenih vrućina vrlo brzo mogla završiti dehidracijom i mnogo ozbiljnijim posljedicama. Uz sva upozorenja putem medija, uz sve moguće informacije, karte, table, uz sve dosadašnje tragične avanture ipak nažalost izgleda da malo što može pomoći u sprječavanju ovakvih događaja. Krajnje je vrijeme za malo više ozbiljnosti i odgovornosti prema sebi i ljudima oko sebe, ostavite se ludosti i ležite u hladu. Barem do prvog mraza!", poručuje HGSS.

19. travanj 2024 12:07