JOŠ SAMO PAPIRI: Do kolovoza 2018. po EU sredstva ide i projekt vodovodizacije i odvodnje na Viru

JOŠ SAMO PAPIRI:

S apliciranjem virske vodovodne i kanalizacijske mreže za sredstva EU situacija će nakon dobivenog zelenog svjetla za aglomeraciju Nin-Vrsi-Privlaka sada biti znatno lakša, jer JASPERS više neće procjenjivati tvrtku i njezinu sposobnost vođenja projekta, kao u slučaju Nina, Vrsi i Privlake, već samo priloženi projekt.

-Vir je praktički već ušao u tu procjenu, jer se još prije dvije godine govorilo o problematici rješavanja vodovoda i kanalizacije na području do Vira. U analizi je gledana cjelokupna situacija, pa se odlučilo kako će se raditi dva odvojena sustava, jedan za Nin, Vrsi i Privlaku, a drugi za Vir. Dakle, jedan korak smo već napravili, pa će biti puno lakše kada budemo spremni sa svom dokumentacijom", kaže Hrvoje Bašić, direktor općinske vodovodne tvrtke „Vodovod Vir" koja je nositelj oba projekta.

A kada govorimo o dokumentaciji, evo gdje se dosad došlo: gotovi su idejni projekti vodovoda i kanalizacije za cijeli otok Vir, potom radna verzija glavnih projekata, a ured poduzeća „Vodovod Vir" dobio je i geodetske elaborate nepotpunog izvlaštenja koji će, kaže direktor Bašić, doživjeti neke manje korekcije. Krajem rujna očekuje se početak rješavanja pravno-imovinskih situacija jer njihovim uspješnim ili bržim rješavanjem - prije će se aplicirati projekt.

-Tehničkih problema oko projekta više nemamo, samo problemi imovinske prirode, objašnjava Bašić kako je pred budućom mrežom sa 107 kilometara vodovodnog i 113 kilometara kanalizacijskog cjevovoda te preostalih 13 crpnih stanica s uređajima podmorskih ispusta i uređajima za pročišćavanje - tek papirnata zapreka.

 

U LISTOPADU KREĆE IZVOĐENJE RADOVA U NASELJIMA LUKA I MILJKOVICA

Raspisan je natječaj za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže za područje Luke i gornje Miljkovice kojim će dodatnih 500 objekata ući u sustav. Ponude će se otvarati ili čitati 16. kolovoza, nakon čega će u listopadu krenuti izvođenje radova.

Dosad je na području naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida realizirano oko 1,3 tisuće priključaka za vodu i kanalizaciju. Kroz zimski period općinsko poduzeće „Vodovod Vir" pripremat će i tender dokumentaciju za sklapanje okvirnog sporazuma za cijelo naselje Prezide, a riječ je o velikom projektu čija se približna vrijednost kreće oko 40 milijuna kuna.

U svim naseljima u kojima se izvode radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže dosad je uloženo je oko 125 milijuna kuna, dok će se ostala virska naselja, prema planu i zahtjevu iz EU, rješavati do 2024. godine s procijenjenim iznosom od 375 milijuna kuna bez PDV-a.


 

Naslovnica Regional

Najčitanije