StoryEditorOCM
RegionalPOTRAGA ZA NESTALIM S HAVARIRANE JEDRILICE 'ANJA'

Pao u more pokušavajući razviti jedra, na brodu bez motora ostala žena za kojom se također traga!

Piše Zadarski.hr / J.T.
13. kolovoza 2017. - 11:30
image

Poruku hitnosti odaslala je sinoć hrvatska služba spašavanja na moru MRCC Rijeka. S jedrilice "Anja" tijekom plovidbe nestala je osoba za koju se pretpostavlja da je pala u more u, kako se navodi, "kupaćim gaćicama", javlja nam naš suradnik Josip Tolić.

Kao približna pozicija pada u more navedena su 43 stupnja i 13 minuta sjeverno i 015 stupnjeva 43 minute istočno, odnosno 20-ak nautičkih milja jugozapadno od otoka Šolte. Svi brodovi u prolazu zamoljeni su na pojačanu pažnju i osmatranje.

Kao se vidi s monitoringa sustava AIS u blizinu te pozicije upućen je brod "Šibenik," namijenjen upravo traganju i spašavanju, no za sada bez rezultata.

HINA javlja da je u splitskom akvatoriju u tijeku potraga za nestalim hrvatskim državljaninom koji je nešto prije dojave u 16,45 sati pao s jedrilice hrvatske zastave u more pri pokušaju razvijanja jedra s obzirom da je pogonski stroj jedrilice havariran, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Informacije o događaju prikupljene su u komunikaciji s hrvatskom državljankom koja je ostala na havariranoj jedrilici, koja pluta bez nadzora, te se za njom također traga. U trenutku nesreće jedrilica se nalazila oko 7,5 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Visa.

Pomorska policija Split u potragu je angažirala jedno policijsko plovilo iz Visa koje obavlja potragu u suradnji sa plovilima LK Split.

Potraga uključuje i helikopter Obalne straže RH, kojim će se pokušati evakuacija osobe sa jedrilice, te zrakoplov tipa 'Pilatus'.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC-Rijeka) uputila je obavijest o trajanju potrage svim sudionicima u pomorskom prometu koji prolaze tim područjem nakon čega su se potrazi odazvali ribarski brod Marc i tanker Astella.

Vremenski uvjeti na moru su nepovoljni.

20. travanj 2024 11:48