StoryEditorOCM
RegionalOPĆINA POSEDARJE TUŽILA DRŽAVU I HRVATSKE AUTOCESTE ZBOG DIONICE NA DALMATINI

Dionica autoceste A1 Zadar- Maslenica predmet milijunskog sudskog spora!

25. kolovoza 2017. - 20:15
a1_autocesta11-191016

Općina Posedarje mogla bi probiti proračun zbog više od pola milijuna kuna teških sudskih troškova koji su joj pristigli na naplatu nakon što je izgubila dugogodišnji spor s državom i Hrvatskim autocestama d.d. oko vlasništva nad zemljištem kojim prolazi trasa današnje autoceste A1 Maslenica – Zadar. Općina Posedarje tužila je 2007.godine državu i Hrvatske autoceste za 6,3 milijuna kuna smatrajući da je dio zemljišta kojim danas prolazi jedna od najfrekventnijih dionica Dalmatine Općini oduzeto protupravno.

Tužbu je podnio Ivica Zurak, tadašnji načelnik Općine iz redova HDZ-a, navodeći kako je vlasništvo nad zemljištem, tada u cijelosti u površini od 164.594 metara četvornih, stekao kao jedan od pravnih slijednika ondašnje Općine Zadar temeljem Odluke o razgraničenju Vlade RH za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija od 1. srpnja 1996. godine. Iste godine, Vlada RH je dio te nekretnine u površini od 16.300 m2, od čega je svega 4.700 m2 predstavljalo poljoprivredno zemljište, darovala Javnom poduzeću Hrvatske ceste u svrhu izgradnje Jadranske autoceste, dionica Maslenica – Zadar.

-Odluka Vlade RH i predmetni Ugovor o darovanju protivni su prinudnim propisima, pa da su kao takvi u tom dijelu ništavni. S obzirom da predmetnu česticu više nije moguće vratiti u prvobitno stanje rušenjem autoceste, Općina je primorana svoju sudsku zaštitu tražiti isticanjem zahtjeva za isplatom odgovarajuće naknade u novcu, a sve sukladno čl. 322. i 323. izmijenjenog ZOO-a - navodi u obrazloženju tužbe bivši načelnik Općine Posedarje koji je na sudu tražio poništenje ugovora između RH i Hrvatskih autocesta pojašnjavajući kako je naknadno darovani dio nekretnine zajedno sa dijelovima drugih darovanih nekretnina pretvoren je u jedinstvenu novu česticu. U tužbi se navodi da je bila riječ o građevinskom zemljištu u vlasništvu Općine, te da RH nije mogla s raspolagati s nekretninom koja nije bila u njezinom vlasništvu.

Zemljištem je, kako je naveo, mogao raspolagati samo načelnik, odnosno samo Poglavarstvo općine sukladno čl. 35. Zakona o vlasništvu.Nakon što je izgrađena trasa autoceste A1, Hrvatske autoceste su i, kako navodi, dodatno zauzele površinu od 6.450 metara četvornih izgradnjom kanala za oborinske vode. Iako je Općina prethodno od Državnog odvjetništva zatražila mirno rješenje spora, niti po proteku roka od tri mjeseca nisu se očitovali na taj zahtjev.

- Riječ je o tužbi koju je pokrenula prijašnja garnitura općinske vlasti na čelu s Ivicom Juričevićem. Sudski troškovi su sada enormni i bili bi pogubni za naš proračun koji iznosi oko pet milijuna kuna. Mi ćemo se žaliti na presudu koja je još nepravomoćna. Ukoliko izgubimo to bilo katastrofalno za općinu. O tome više zasad ne mogu govoriti – rekao je sadašnji načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac nakon što je sud u prvom stupnju odbio tužbu Općine.


U odgovoru na tužbu država je navela kako je sporna čestica 16. listopada 1990. godine nedvojbeno predstavljala šumsko zemljište koje je ujedno bilo upisano kao društveno vlasništvo. Shodno tome, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o šumama zemljište je postalo ex lege vlasništvo RH, što je uvažila i sutkinja Općinskog suda u Zadru Katja Morić Arambašić.

27. travanj 2024 03:33