StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: KATASTROFALNE ŠTETE U ZEMUNIKU:

Dan prije imao pune nasade jabuka za berbu, ujutro više nije bilo niti jedne – kiša ih obrala!

Piše M. Kalajžić
19. rujna 2017. - 00:11
Izrezak_jabuke3.JPG

Dok se još zbrajaju štete od poplava na kućama i gospodarskim objektima, one na poljoprivrednim površinama tek treba utvrditi, a one su, prema svemu sudeći, na pojedinim kulturama – stopostotne.

Damir Dražić iz Zemunika, ostao je prije sedam dana bez kompletnog uroda jabuka. Čitav jesenski urod, skoro četiri tone, obrala je kiša.

- Bilo je to prošlog ponedjeljka. Toliko je bila jaka količina kiše da je te jabuke koje su upravo bile dozrele za berbu – obrala. Kako se svom silinom obrušila na plodove, jednostavno ih je potrunila na tlo, a bujice koje su uslijedile, odnijele su plodove u kanal tako da ispod voćki nije ostalo ništa. Dan prije sam imao pune nasade jabuka za berbu, ujutro više nije bilo niti jedne. Snimio sam mobitelom koliko je to nosilo i kakva je bila silina te kiše koja je pala. Teško mi je procijeniti štetu, jer je sama suša napravila svoje s obzirom da prave kiše nije bilo još od travnja. Nakon dugotrajne suše, sad su velike količine oborina dokrajčile urod tako da mi nije ostalo ništa – kaže Dražić.

Ima vlastiti OPG i nešto bi uroda plasirao na veliko na Zelenoj tržnici, dio bi se prodao po kućama, a u zadnje vrijeme davao je i maloprodajnom trgovačkom lancu Bakmazu.

- Sada nemam što prodati. Zaposlen sam inače u jednoj ustanovi, bojim se da nije toga teško bi se od ovoga moglo preživjeti. Ovo je više bio nekakav dodatni prohod, a i to je postalo neisplativo, ne znam što bih da ovisim samo o poljoprivredi. Vidjet ćemo što će biti dalje. Ostao mi je nasad trešanja, a za jabukle ćemo vidjeti. Nemam sad nekih planova što napraviti s njima. Jesenski urod je otišao, idući je tek dogodine – ističe Dražić.

Lani su, dodaje, urod sredili mraz i tuča, a od toga nije dobio nikakvu odštetu, iako je bila stopostotna. Tek što se počeo oporavljati, ove godine dodgodila se suša i velika količina oborina.

- Dvije godine zaredom ne možete isplatiti niti troškove, tako da od toga zapravo nemam ništa. Šteta će biti registrirana kad župan proglasi elementarnu nepogodu. Odmah ću je prijaviti Općini Zemunik i oni će sa svoje strrane riješiti tu prijavu, a sad, hoće li od toga što biti kakve koristi, Bog zna – kaže razočarani Dražić.

 

19. travanj 2024 07:26