VIDEO: HRVATSKI BRANITELJI URUČIT ĆE VELIKO PRIZNANJE BENDU THE DIRE STRAITS „Njihova pjesma 'Brothers in Arms' u našim je srcima, ona je spomen nevinim žrtvama rata!“

VIDEO: HRVATSKI BRANITELJI URUČIT ĆE VELIKO PRIZNANJE BENDU THE DIRE STRAITS

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim braniteljskim udrugama, dodijelila je bendu The Dire Straits  "Veliku zlatnu plaketu" za pjesmu "Brothers In Arms" (Braća po oružju), koja je na određeni način postala himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata, priopćeno je u nedjelju iz UHBDR91.

Priznanje će im biti uručeno prilikom njihova koncerta ovoga mjeseca u Zagrebu, najavljeno je iz udruge.

Pjesma "Brothers In Arms" od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja i stradalnika te je spomen nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje u svijetu, ističe 

se u priopćenju.

Ta dirljiva pjesma utkana je i u spot Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radio televizije, kojega je 10. kolovoza 1991. snajperskim metkom ubio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, dok je na novinarskom zadatku snimao na prvim crtama obrane na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice.

Ledererov spot "Banijska ratna praskozorja" iz ratne 1991. sastavljen je od njegovih posljednjih snimaka pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi prilikom izviđanja. Jedan od gardista na snimci je i aktualni ministar hrvatskih branitelja, general Tomo Medved.

Stoga su hrvatski branitelji odlučili da "Velikom zlatnom plaketom" odaju priznanje bendu The Dire Straits Exprience, a povodom njihova velikog koncerta 24. listopada u zagrebačkoj Ciboni, gdje će se obilježiti  i 40. obljetnica od osnutka benda.

- S obzirom da originalna postava Dire Straitsa ne svira već niz godina, dolazak The Dire Straits Experiencea s dva originalna člana benda odlična je prilika da im se zahvalimo. Priznanje će im biti uručeno dan ranije, 23. listopada, u Zagrebu - najavio je Mladen Pavković, predsjednik udruge UHBDR91.

Priznanje braniteljskih udruga "Veliku zlatnu plaketu" do sad su primili - Vukovarska Ratna bolnica na čelu s ravnateljicom dr. Vesnom BosanacAnkica Tuđman, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, liječnik u Vukovarskoj Ratnoj bolnici dr. Juraj Njavro, glazbenik Marko Perković Thompson i drugi.

Naslovnica Regional

Najčitanije