StoryEditorOCM
RegionalOTKRIVENA CIJELA ULICA KOJA ILEGALNO TROŠI VODU

Godinama su besplatno pili i kupali se, a sada će platiti samo mali dio duga, i to u ratama!

Piše Slobodna Dalmacija
4. studenog 2017. - 21:14
voda

Tko zna koliko već godina, desetljeća, na predjelu Kamen Splićani koriste vodu, a da za to nitko ne zna. Više od dvadeset ilegalnih priključaka na gradski vodovod otkrili su u nedavnoj akciji djelatnici "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), svi u istoj ulici, piše Slobodna Dalmacija.

Neki od njih su unatoč tome plaćali svoju potrošnju na famozni račun ViK-a, zvan "sedam petica", koji je služio naplati potrošnje onih koji nisu imali papirima potkrijepljen priključak. Sve te uplatnice će se povjeriti u financijskom sektoru i priznat će se kod naplate zaostataka.

Naime, ne postoji mogućnost niti uporište u zakonu da se ovakva ilegalna potrošnja vode naplati, osim za rok od prethodnih pet godina, sve prije toga palo je u zastaru.

ViK je "ilegalcima" izašao u susret na način da im je omogućio plaćanje dugova u mjesečnim obrocima, piše Slobodna Dalmacija. Pretpostavlja se da su (ovisno o broju članova kućanstava i površini okućnice) računi za proteklu "petoljetku" visoki između deset i petnaest tisuća kuna. Svi "ilegalci" će uz taj dug morati platiti i novi, legalni priključak, koji stoji oko tri i pol tisuće kuna.

Do sada je u ViK-u zaprimljeno dvadeset zahtjeva za novim priključkom, no djelatnici gradskog vodovoda računaju da će ih stići još barem desetak, jer veliki broj potrošača s Kamena ne živi cijelu godinu u svojim stambenim objektima.

Nije samo Kamen problem, doznajemo od Danijele Pranić, glasnogovornice ViK-a - od sljedećeg tjedna kreće detaljna kontrola vodovodnih priključaka u Podstrani jer postoji osnovana sumnja da upravo na tom području postoji velik broj nelegalnih priključaka, rekla je Pranić za Slobodnu Dalmaciju.

19. travanj 2024 01:48