StoryEditorOCM
RegionalFOTO: FEŠTA U LIŠANIMA

Proslavljen blagdan Sv. Nikole Tavelića

Piše Marko Ledenko-Mane
15. studenog 2017. - 13:21
DSC00197.JPG

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem u župi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik sv. Nikola Tavelić.

Misno slavlje predvodio je don Marinko Mlakić generalni vikar Šibenske biskupije. Uz do Marinka koncelebrirao je mjesni župnk fra Luka Banić i petnaest svećenika, među kojima je bilo više njih koji su rodom iz Lišana.

- Sv. Nikola mučenik živa je slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. A i danas je obezvrijeđen. Na žalost ne samo od tuđina nego i od svojih vlastitih sinova, kojima dade povjerenje, a oni ga bolno izdaše i dopustiše da bezočni svijet, u svojoj pohlepi uvijek žedan tuđe nesreće i bijede, ponovno muči, obezvrjeđuje, sudi i tamniči njegove sinove, istinske rodoljube, vojnike i generale, samo zato jer su se odvažno stavili da brane ''krst časni i slobodu zlatnu''.

Mučeništvo je uvijek bilo i sjeme novog života. Sv. Nikola je za nas uzor na putu života. On, zauzeti apostol Crkve i crkvenog jedinstva, postao je svojom mučeničkom smrću i moćni nebeski zaštitnik svoga naroda čiji je na zemlji bio apostol - rekao je na kraju don Marinko Mlakić.

Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom napjevu župe Lišane Ostrovičke.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Luka Banić zahvalio je propovjedniku, svećenicima, zboru i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeskog zaštitnika župe sv. Nikole Tavelića.

Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne.

20. travanj 2024 11:12