FILMSKA POTJERA Od kulinarskog chefa do razbojnika: bivši vlasnik kultnog splitskog restorana uhićen nakon pljačke!

FILMSKA POTJERA

Od (ne)opravdano razvikanog kulinarskog chefa i vlasnika kultne splitske "Šumice" do osumnjičenika za sudjelovanje u pljački trgovine "Ribola" u Podstrani – tako bi ukratko mogao glasiti opis Splićanina Marija Mandarića koji se prekjučer našao, doduše neimenovan, u policijskom biltenu, odnosno na kriminalističkoj obradi.

Kako je službeno izvijestila splitska policija, u četvrtak oko 21 sat u trgovinu mješovitom robom na Grljevačkoj cesti u Podstrani ušla su dva mladića.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o dvojici 22-godišnjaka, od kojih je jedan pri ulasku uhvatio zaposlenicu trgovine za ruke i odgurnuo je, dok je drugi za to vrijeme odnio ladicu registar-blagajne s novcem, u kojoj je bilo nekoliko tisuća kuna.

Istrčali su van, gdje ih je čekao golf koji je, neslužbeno doznajemo, vozio upravo 26-godišnji "chef" Mario Mandarić, te su krenuli punim gasom prema Žrnovnici.

No, kako je policija po dojavi raspolagala informacijom u kojem su vozilu pobjegli, vrlo brzo su primijećeni te je počela potjera koja je trajala 20-ak minuta. Policajci su blokirali cestu, a u jednom je trenutku golf i udario u jedno od policijskih vozila pokušavajući pobjeći.

No, naposljetku su ih uspjeli zaustaviti u Ulici Ante Starčevića u Žrnovnici te su ih uz primjenu sile svladali, stavili im lisičine na ruke i priveli ih na kriminalističku obradu pod sumnjom da su počinili razbojstvo.

Mandarić je postao zanimljiv široj javnosti i počeo se pojavljivati u medijima sredinom studenog prošle godine kad je, nakon što je zaliven zapaljivom tekućinom, zapaljen restoran "Nova", odnosno "Euphoria", koji je Splićanima poznatiji kao "Šumica", na Bačvicama.

Do danas se nije otkrilo tko ga je zapalio, no zato se otkrilo da je planuo samo dan nakon što je Mandarić, odnosno njegova tvrtka "Butterfly" d.o.o., sudski dobio potvrdu da je obavljen prijenos vlasništva. Različite komentare u javnosti tada je izazvala njegova izjava da on restoran nije osigurao i da nema pojma jesu li ga osigurali prijašnji vlasnici.


Prema podacima koji se mogu naći u sudskom registru, Mandarićeva tvrtka "Butterfly" otišla je u stečaj te je u kolovozu ove godine i brisana iz sudskog registra Trgovačkog suda u Splitu. Po istim podacima, Mandarićeva je firma prošle godine imala oko 62 tisuće kuna dobitka, no time je samo pokriven dio gubitaka od 153 tisuće kuna iz prethodne godine.

Prema članku objavljenom na jednom lokalnom portalu, Mandarić je u srpnju ove godine postao "glavni i odgovorni" u novootvorenom restoranu u neposrednoj blizini Marmontove ulice. No, očito je da je novčana situacija mladog chefa bila poprilično očajna kad je naposljetku završio kao sudionik razbojstva u kvartovskom dućanu.

A Mandarić je, kad se počeo pojavljivati u medijima, ispričao priču koja je okarakterizirana kao prava "filmska". Na njegovoj Fejs stranici stoji da je bio suvlasnik restorana "Kanye Del Mar" u Tajlandu, a on je kazao da se vratio u Split jer se našao na meti policije, i to ni kriv ni dužan nakon što su mu podmetnuli drogu.

– Mafija je u Tajlandu najvažnija, važnija čak i od formalne birokracije. Svoje usluge zaštite naplaćuje po – za nas – podnošljivoj tromjesečnoj tarifi od tisuću eura, ali treba znati koji je klan značajan, a koji je "lažnjak" i želi samo na brzinu zaraditi. Kad se povežeš s pravom mafijom, oni se stvarno brinu o tome da te nitko ne dira, i možeš ih zvati u bilo koje doba noći radi neke intervencije. Jedno jutro smo partner i ja išli u nabavu, te smo na lokalnoj tržnici kupovali škampe za restoran kad je uletjela policijska patrola i objavila raciju. Pribili su nas uza zid i ispretresali, a iz moje su torbe izvukli nešto nalik na ciglu; bio je to cijeli kilogram hašiša! Nisam imao pojma otkud droga kod mene, zanijemio sam i problijedio – bilo je to klasično podmetanje! – te sam se počeo opraštati sa životom; tamo se, naime, dobije smrtna kazna i za puno manju količinu – ispričao je tada Mandarić našoj kolegici.

Rekao je da je završio u zatvoru, gdje je proveo jednu noć. Izišao je tako što je do njega došao policajac i rekao im da mu moraju dati pinove kreditnih kartica u zamjenu za slobodu.

Hoće li i u svojem rodnom gradu završiti iza rešetaka i na koliko, znat će se nakon što policija dovrši kriminalističku obradu i podnese kaznene prijave.

Naslovnica Regional

Najčitanije

FOTO: OVAKVE APARTMANE JOŠ NISTE VIDJELI: Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!
Marko Duvančić (42), vinar iz Razvođa, pokucao je jedne večeri na vrata svoje kuće, pričekao da mu supruga ...
Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!