ZADARSKA ŽUPANIJA PREDSTAVILA STRATEGIJU RAZVOJA DO 2020. Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi i Vir najznačajniji projekt

ZADARSKA ŽUPANIJA PREDSTAVILA STRATEGIJU RAZVOJA DO 2020.

Početkom tjedna Zadarska županija predstavila je sve velike infrastrukturne projekte sa svog područja objedinjene u Strategiji razvoja Zadarske županije do 2020. godine, a među njima je najkompleksniji te financijski najzahtjevniji strateški projekt „Odvodnja i vodoopskrba Aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi i Vir“ težak oko 740 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost svih projekata zaokružena je na dvije milijarde kuna, pa je jasno kako projekt Nina, Privlake, Vrsi i Vira, kao najznačajniji projekt u Zadarskoj županiji i jedan od važnijih u Republici Hrvatskoj, čini točno 37 posto svih sredstava koje će biti uložene u narednom periodu. Projekt Aglomeracije doduše neće financirati Zadarska županija već Europska unija, nakon što je virsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ kao nositelj projekta uspješno odradilo posao izrade dokumentacije i prijave za EU sredstva. Ostatak posla dogovorno su još ranije odradile jedinice lokalne samouprave s udruživanjem dva komunalna sustava Nina i Vira pod kapu „Vodovod Vira“, što cijelom projektu daje dodatni smisao i vrijednost kao jedinstveni infrastrukturni projekt izveden strukom i znanjem domaćih, odnosno lokalnih snaga.

Iz takve zaokružene slike možemo izvući njezine segmente koji su ovog trenutka u izvedbi: tako je „Vodovod Vir“ s izvođačem radova zadarskom „Vodoinstalacijom“ od početka listopada krenuo s nastavkom radova na II. fazi vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Temeljem raspisanog natječaja u kolovozu za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže za područje Luke, gornje Miljkovice i na dijelu Straže, radovi završetka II. faze vrijedni približno 7 milijuna kuna za 450 objekata izvode se u ulicama Luka IX, XI, XIII, XV, XVII, Miljkovica I, III, V, VII, IX, XI te Straža VIII, XII i XIV. Ukupna duljina vodovodnog i kanalizacijskog iznosi cjevovoda iznosi po tri kilometra, ili ukupno šest, a rok završetka projekta je, navode u poduzeću „Vodovod Vir“, kroz dvije zime. Također, „Vodovod Vir“ u ovom periodu priprema i tender dokumentaciju za sklapanje okvirnog sporazuma za cijelo naselje Prezide, a riječ je o velikom projektu čija se približna vrijednost kreće oko 40 milijuna kuna.

Dosad je na području naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida realizirano više od 1,3 tisuće priključaka za vodu i kanalizaciju. U svim naseljima u kojima se izvode radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže dosad je uloženo preko 130 milijuna kuna, dok će se ostala virska naselja, prema planu i zahtjevu iz EU, rješavati do 2024. godine s procijenjenim iznosom od 375 milijuna kuna bez PDV-a.

 

ZAVRŠAVA FAZA DIVLJIH ODLAGALIŠTA
Dvije milijarde kuna potrebno je da bi se realizirali projekti predstavljeni u Strategiji razvoja Zadarske županije, a o njima je osim izrađivača govorio i župan zadarske županije Božidar Longin:
„Da čvrsto ne vjerujem u njihovu realizaciju, ne bismo donosili ovakvu strategiju. Prva smo županija u Hrvatskoj koja ju donosi i usvaja, a u izradi je sudjelovao tim stručnjaka“, kazao je zadarski župan. Strategiju je Izradila Agencija za razvoj Zadarske županije „ZADRA NOVA“ uz izvrsne ocjene koje je ovom dokumentu dao Ekonomski institut Zagreb. Predstavljeno je deset projekata, svi „pametni, uključivi i održivi, a ne megalomanski“, kako je kazano, a onaj posebno zanimljiv Viranima je projekt „Centar za gospodarenje otpadom“ s kojim napokon završava faza divljih odlagališta. Za njegovu realizaciju bit će potrebno 385 milijuna kuna koja se planiraju namaknuti od države, partnera te osobito EU.

 

Naslovnica Regional

Najčitanije

FOTO: OVAKVE APARTMANE JOŠ NISTE VIDJELI: Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!
Marko Duvančić (42), vinar iz Razvođa, pokucao je jedne večeri na vrata svoje kuće, pričekao da mu supruga ...
Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!