StoryEditorOCM
RegionalMLADI, EVO VAM JOŠ JEDAN DOBAR RAZLOG DA NAPUSTITE OVU ZEMLJU

Milinović je pokazao kakva smo mi sprdnja od društva, a njegove izjave uvreda su za sve ljude u Hrvatskoj!

Piše Anita Belak Krile / Slobodna Dalmacija
7. siječnja 2018. - 09:50
vijece_hdz32-050117

Unutarstranački kadrovski rat oko zlatne koke Nacionalnog parka Plitvička jezera, čiji je proračun od 360 milijuna kuna dvostruko veći od onoga Ličko-senjske županije, a posebice javno licitiranje oko toga zašto je na natječaju izabran kandidat središnjice, a ne lokalnog HDZ-a zorno svjedoči u kakvoj se kaljuži valja hrvatsko društvo.

– Jedan državni dužnosnik, župan, poziva novinare kako bi se požalio da na javnom natječaju nisu prihvatili jednog, pa drugog, pa trećeg, pa četvrtog, pa petog kandidata iz lokalne organizacije. Otvoreno, dakle, priznaje da nije prošlo njegovo namještanje javnog natječaja nego ono središnjice stranke. To je skandal čak i za naše prilike. Ovim istupom Darko Milinović pokazao je kakva smo mi sprdnja od društva, a njegove izjave uvreda su za sve ljude u Hrvatskoj koji su se ikad javili na neki javni natječaj – zgraža se Josip Kregar, profesor kaznenog prava i jedan od tvoraca Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Kregar ističe kako ova priča izaziva gorčinu i zato što jasno ilustrira kako je ono što je nenormalno, u našem društvu postalo potpuno normalno i poželjno.


Javni natječaj je folklor pod čijom se krinkom uhljebljuje šaroliko društvo znanih i neznanih stranačkih junaka, koalicijskih satelita i poslušnika. Milinovićevo priznanje, k tome, jasna je poruka i svima onima koji se namjeravaju prijaviti na natječaje za 326 radnih mjesta koje je prije nekoliko dana raspisalo niz ministarstva. Onaj tko se već nije dogovorio ispod stola i tko nema stranačku iskaznicu tamo ne treba ni primirisati.

Za profesora Kregara posebno je šokantna činjenica da se jedan dužnosnik bez srama javno hvali kako je kršenje zakona normalna stvar.

– Namještanje natječaja je kršenje zakona. Da smo mi normalna država, nakon ovog priznanja Milinović bi isti tren trebao dati ostavku. Ne na funkciju predsjednika Županijske organizacije HDZ-a nego na mjesto župana – smatra Kregar.

Gospićki liječnik, ginekolog Darko Milinović član je HDZ-a od 1989. godine. Bio je zastupnik u Saboru, potpredsjednik Vlade, potpredsjednik Sabora, ministar, zamjenik predsjednice HDZ-a, ravnatelj bolnice, trenutno je župan i član Predsjedništva HDZ-a. Obnašao je dakle najviše dužnosti u državi i dobro poznaje kako sustav funkcionira iznutra.
Samo kroz Nacionalni park Plitvička jezera s raznim smjenama vlasti izmijenilo se čak osam ravnatelja. A plitvički obrazac odvija se u svim javnim poduzećima i ustanovama, na svim nivoima i u svim sferama društva.

Najnoviji primjer sramotnog namještanja natječaja je slučaj požeškog tajnika Gradskog odbora HDZ-a Ante Brkića. On je postavljen za v.d. ravnatelja gradske tvrtke "Sportski objekti", nakon što je natječaj, a bio je raspisan isključivo za njega, poništen. A poništen je samo zato što se na njega javio i branitelj Krešo Tormanović, koji je na osnovu dragovoljačkog braniteljskog statusa imao zakonsku prednost pred Brkićem.

 


Puljak: Zbog ovoga mladi bježe iz Hrvatske
Najprije smo mislili da se radi o nekoj šali, a onda smo shvatili da se HDZ-ovci javno prepiru čiji je kandidat "bolji" za upravljanje Plitvicama, odnosno koji od njih će više ili manje zadovoljiti interese stranačkih moćnika.
HDZ-ovci su postali toliko besramni i bahati da se više ne boje niti javno raditi stvari za koje nam se Europa i cijeli svijet smiju. Vlast u zemlji koja nazaduje, iz koje mladi masovno odlaze, gospodarstvo ni zdravstvo ne funkcioniraju, zakoni se ne poštuju, dragocjeno vrijeme za rad i razvoj troši na kadroviranje svojih članova.
Dok svi oni koji nisu članovi velikih stranka, za njih, jednostavno ne postoje. Ista je praksa i s SDP-om, zato mi jednostavno moramo napustiti ovaj model ponašanja – komentirala je Marijana Puljak, predsjednica stranke"Pametno".


Petrov: Politika godinama uništava Plitvice
Predsjednik Mosta NL Božo Petrov izjavio je jučer na konferenciji za novinare na Plitvicama kako se očuvanju tog svjetskog bisera prirode pretpostavljuju borbe oko uhljebljenja HDZ-ova kadra i kako je političko imenovanje ravnatelja godinama uništavalo Plitvice.
Poručio je da je devastaciju Plitvičkih jezera neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-ovom zaštitom.

18. travanj 2024 23:26