StoryEditorOCM
RegionalHRVATSKA POŠTA ZAPOČELA S RASPRODAJOM SVOJIH OBJEKATA

Najskuplje početne cijene su u Zadru gdje se prodaju tri nekretnine

Piše Dora Koretić / JL
8. siječnja 2018. - 14:21
pošte rasprodaja

Kako bi se što prije riješila nekretnina koje ne koristi, Hrvatska pošta započela je s rasprodajom objekata koji joj više ne trebaju, pa se u prodaji na tržištu sada nalazi novih 50 stambenih i poslovnih prostora te zemljišta.

Konkretnije, riječ je o 33 poslovna prostora, osam stanova i sedam zemljišta koje je od sredine prosinca moguće razgledati u posebnom katalogu Hrvatske pošte, brošuri na 70-ak stranica u kojoj su detaljno opisane, dokumentirane i fotografirane sve nekretnine koje se trenutno prodaju.

Sve za 1,6 mil. eura

Iz njega se prilično dobro vidi kakvom silom nekretnina, od kojih za mnoge nije jasno čemu su služile, povijesno raspolažu brojne državne tvrtke, među kojima je Hrvatska pošta među rijetkima koji su krenuli u javnu rasprodaju.

Kad se sve skupa zbroji i oduzme, ukupna vrijednost početnih cijena pedesetak poslovnih prostora, stanova i zemljišta iznosi čak 1,6 milijuna eura, ali ostaje nam vidjeti koliko će se doista prikupiti javnim natječajem s obzirom na to da je riječ tek o početnim cijenama te da neće sve nekretnine biti jednako zanimljive potencijalnim kupcima.

Dobar dio nekretnina nalazi se na tržišno neatraktivnim lokacijama, o čemu najbolje svjedoče i njihove početne cijene.

Naprimjer, poslovni prostor u naselju Mečenčani, u sklopu sela Donji Kukuruzari prodaje se po početnoj cijeni od samo 75 eura za četvorni metar, pa je tako početna cijena nekretnine od 40,27 kvadrata samo tri tisuće eura. Cijena je logična kad se pogleda izgled nekretnine u katalogu - riječ je o dotrajalom i u ratu devastiranom prostoru bivšeg ureda bez stolarije.

poslovni prostor u Divuši

VEZANE VIJESTI

stan u Gorjanima

poslovni prostor u Mečenčanima

 

Najskuplje u Zadru

Najskuplje početne cijene kad su u pitanju poslovni prostori Hrvatska pošta odredila je za one u Zadru, gdje je moguće kupiti tri nekretnine: 54 kvadrata na adresi Bokanjca 61b te prostor od 23 i jedan od 39 četvornih metara u Zrinsko-frankopanskoj ulici.

Početna cijena kreće se od 780 do 818 eura za četvorni metar, a po cijeni slijedi ih poslovni prostor u Kanfanaru za 600 eura po kvadratu te u Karlovcu od 540 eura za četvorni metar.

Rasprodaja nekretnina odnosi se i na osam stanova, od kojih su dva u Sisku - jedan površine 57 četvornih metara, čija je početna cijena 630 eura po kvadratu, te jedan od 52 četvorna metra.

Najjeftinija cijena kvadrata postavljena je za stan u Gorjanima, koji je moguće kupiti po početnoj cijeni od 20 tisuća eura naviše za 195 kvadrata, a nešto malo iznad stotinjak eura po četvornome metru trebat će se izdvojiti i za nekretninu u Donjim Andrijevcima.

- Hrvatska pošta raspisala je natječaj za prodaju nekretnina koje godinama nisu u funkciji aktivnog poslovanja tvrtke te nisu u kategoriji kapitalnih nekretnina - poručuju iz HP-a, otkrivajući pritom i kako ova državna kompanija u svojem portfelju ima čak 797 nekretnina.

Zanimljivo, sve nekretnine iz kataloga HP prodaje samostalno, osim triju objekata koje prodaje s Hrvatskim Telekomom.

Riječ je o poslovno-stambenoj zgradi u Ličkom Lešću, koja se prodaje za 23 tisuće eura, poslovnom prostoru u Mokrom polju te zemljištu od više od tisuću četvornih metara u Josipovcu za 17 tisuća eura.

poslovni prostor u Mokrom Polju

poslovni prostor u Zadru, Put Bokanjca

stan u Sisku

poslovni prostor u Zadru

 

Nejasna namjena

Ako su potencijalni kupci doista zainteresirani za neku od nekretnina, prije sudjelovanja na dražbi bit će potrebno uplatiti jamčevinu propisanu za svaki objekt, a u natječaju se navodi da je rok za podnošenje pisanih ponuda do svakog 15. dana u mjesecu.

Sudeći po fotografijama nekretnina koje su prikazali u svojem katalogu, dio objekata je u prilično lošem stanju poput, primjerice, jedne rohbau kuće od 448 kvadrata u Medarima, za koju nije jasno čemu je služila.

Poslovni prostori većinom su bili ili još jesu poštanski uredi, ali u prodaji je i nešto samostojećih kuća poput trošne jednokatnice u Orljavcu, za koju se ne navodi čemu je služila, ili dotrajali prizemni samostojeći objekt u Mokrom Polju, devastiran u ratu, ali zanimljivog arhitektonskog rješenja.

24. travanj 2024 22:18