StoryEditorOCM
RegionalTUŽNO U VELIKOM JUBILJU

KUD "Bartol Kašić" iz Kolana 40 godina nakon osnutka - proslave nema jer odavno ne djeluje, a propao je i vrijedan Etnografski muzej

Piše M. Kalajžić
16. siječnja 2018. - 14:14
20180115_105947

"Mali" Kolan ovih dana slavi "veliki" jubilej – 40 godina od osnutka kulturno-umjetničkog društva Bartol Kašić. Bilo je to daleke 1977. godine, točnije 27. prosinca, kad je donesena odluka da će se osnovati KUD u Kolanu, a tih se dana prisjeća Frane Šupraha, prvi predsjednik Skupštine društva koje je formalno osnovano 19. siječnja 1978. godine.

Nakon što smo se okupili i odlučili da ćemo osnovati KUD, iste smo večeri glasali koje ćemo ime nositi. Bilo je više prijedloga, Petar Zoranić, Marko Marulić, Matija Ivanić, Hanibal Lucić i Bartol Kašić. Inicijativni odbor od 11 članova odlučio je sa šest glasova za Bartola Kašića i tako je osnovan kolanski KUD. Ali nije sve išlo tako glatko. Seoski milicionerski i komitetski doušnici su se strašno pobunili protiv toga. Neopisivo. I to najviše protiv imena. Ali državne institucije, predsjednik općine Pag i načelnik paške milicije nisu imale nišpta protiv. Čak je i ministar unutrašnjih poslova SR Hrvatske poslao depešu u milicijsku stanicu u Pag s porukom načelniku milicije Izidoru Juriću "konačno, kad odeš u Kolan prenesi moje čestitke na osnivanju KUD-a i imenu, da se netko sjetio svoga Pažanina nakon 500 godina". I tako se u KUD učlanio i načelnik milicije i seoski župnik Ivan Turčić – prisjeća se Šupraha.

KUD Bartol Kašić je osnovan nakon što je gospođa iz splitskog Etnografskog muzeja Zdenka Palčić dolazila u Kolan te je vidjela da u Kolanu po konobama i ostavama starih stvari koje su se nekada upotrebljavale u domaćinstvima. Pa je predložila da se osnuje KUD s ciljem zaštite tog etnografskog blaga. U naselju je postojalo šahovski društvo koje je priključeno novoosnovanom KUD-u kao nositelju, kako bi se na taj način mogla dobiti republička sredstva za izgradnju doma kulture.

Inicijativni odbor zbog toga je bio sastavljen od članova šahovskog društva. Skuština Općine Pag donijela je odluku da se ide u izgradnju nove škole u Kolanu, pa je KUD-u predana stara školska zgrada koja je bila od svih inspekcija zabranjena za izvođenje nastave zbog dotrajalosti. Mi smo morali potpisati obvezu da ćemo vlastitim radom skinuti grede, kupe, žbuku, daske i to u vrijednosti radova od 50 milijuna tadašnjih dinara. Ostala su samo četiri zida, ali smo dobili sredstva od tadašnjeg RSIZ-a kulture i SIZ-a Općine Pag i poljoprivredne zadruge Kolan u iznosu od 50 milijuna dinara. Tako je zatvorena financijska konstruckija, te su u godinu i pol dovršeni svi radovi na obnovi zgrade. Dana 20. studenog 1980. godine otvoren je prvi Etnografski muzej na otoku Pagu koji je djelovao u okviru KUD-a. Muzej je sadržavao razne etnografske predmete, a većinom su darovani. Bilo je 150 eksponata izloženo u popisu svjetske kulturne baštine. Nažalost, to našoj Općini Kolan nije značilo ništa pa je sve uništeno i odbačeno u Zadružnom domu. Zgrada se kasnije preinačila za katastar, pa nekakvu biblioteku, a zapravo je prebrisan muzej, ciljano i planski – razočaran je Šupraha.

KUD u registru još uvijek postoji, ali na žalost ne djeluje. A nekad jer imao više od 50 članova, od etnografske, folklorne, dramske i arheološke sekcije. Svaka aktivnost prestala je osnivanjem Općine u Kolanu, što je za Šuprahu najbolnije.

Postojao je i interes turista za etnografskom zbirkom, ali uzalud jer nitko ne mari za to. Zbog toga se neće obilježiti niti obljetnica osnovanja KUD-a. Nitko ne mrda, a šteta jer uništilo se nešto što je bilo neprocjenjivo vrijedno – zaključuje prvi predsjednik kolanskog KUD-a.

M. Kalajžić

24. travanj 2024 04:41