StoryEditorOCM
RegionalDANAS SE POTPISUJU UGOVORI

Pet projekata iz EU fondova za Benkovac

Piše IN
31. siječnja 2018. - 09:41
benkovac


Dom kulture, nerazvrstane ceste, Poslovna zona Benkovačko Selo, biciklističke staze i dječja igrališta, pet je projekata Grada Benkovca koji će se financirati novcem iz europskih fondova.

Naime, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić u srijedu će u Zagrebu potpisati pet ugovora za "pripremu dokumentacije i izgradnju kapaciteta za provedbu Intervencijskih planova malih gradova na ratom pogođenim područjima".

Ugovori se potpisuju u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ugovore će osobno potpisati ministrica Gabrijela Žalac zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem.

Uz Benkovac, ugovori će biti potpisani i s korisnicima sredstava iz Petrinje, Splita i Zagreba, a ukupna vrijednost ugovora iz područja zdravstva, obrazovanja te intervencijskih planova za ratom pogođena područja iznosi 115 milijuna kuna. Od toga su 85 milijuna kuna (74 posto) nepovratna sredstva iz EU fondova.

Područja pogođena ratom

– Onome tko se sjetio osmisliti ovakvu mogućnost sufinanciranja iz EU fondova, za gradove na ratom pogođenim područjima, skidam kapu. Bez ovih sredstava ratom pogođene sredine ne mogu se ravnopravno razvijati s drugim središtima jer nemaju dovoljno svojih sredstava za sve one potrebe koje današnji život iziskuje – kaže gradonačelnik Benkovca Bulić, ističući da se ugovori potpisuju za financiranje izrade dokumentacije i jačanje administrativnih kapaciteta za pripremu projektne dokumentacije. Nakon toga planirani projekti trebali bi biti realizirani u razdoblju od tri do četiri godine, i to također novcem iz EU fondova.

No za razliku od izrade dokumentacije, koja se financira s 74 posto nepovratnih sredstava, sama izvedba projekta bit će sufinancirana s 85 posto nepovratnih sredstava. Dio novca za realizaciju projekta osigurat će država, tako da bi lokalna zajednica u konačnici participirala sa samo tri posto ukupnog iznosa, opet uz brojne olakšice...

– Gradu Benkovcu, ratom razrušenim područjima, ovakvi projekti će udahnuti život i dušu. I, prije svega, zaustaviti negativan trend iseljavanja mladih ljudi, dat će im priliku da ovdje ostanu i osmisle svoju budućnost. Bez mladih nikakvi projekti neće imati smisla – kaže gradonačelnik Benkovca, na čijem području zajedno s prigradskim mjestima živi više od 11 tisuća ljudi.

19. travanj 2024 21:12