StoryEditorOCM
RegionalZA PREHRANU DIVLJAČI:

Lovci se 'uhvatili' oranja i sijanja, sređeno deset tisuća kvadrata zemlje!

Piše Branko Božić
31. siječnja 2018. - 21:08
Posijana površina

Lovci lovne jedinice „Blatski gaj“, koja djeluje u sastavu jedne od najstarijih udruga na širem zadarskom području, zadarskog Lovačkog društva „Diana-Božica lova“, ovih su dana zasukali rukave uhvativši se oranja i zasijavanja.

Povoljno, ne odveć hladno i sunčano vrijeme u potpunosti im je išlo na ruku, tako da su u navedenoj akciji preorali oko deset tisuća metara četvornih oranica na predjelu Bokanjačkog blata. Zasijana je remiza s ječmom što će uvelike pripomoći daljem životu i prehrani divljači na tom lokalitetu i to u prvom redu fazanu i zecu.

Kad naraste, remiza će također poslužiti divljači kao zaklon od sve većeg broja napada raznih predatora. Prije nego što se pristupilo akciji oranja i zasijavanja, navedeno zemljište valjalo je očistiti od gustog raslinja, makije i korova, što je pojava koja se nažalost iz dana u dan sve više može vidjeti ne samo u lovištima, već i ovdašnjim poljima, koja su se u ne tako davnim vremenima uredno bez ostatka orala i zasijavala.

Navedenu akciju u nekad čuvenom Bokanjačkom blatu nadomak Zadra, kao i sve slične koje su se u mjesecu siječnju provodile u ostalih šest Dianinih lovnih jedinica, popratili su čelni ljudi društva, predsjednik Ervin Mrkić Pestić i tajnik Ivan Posavec.

- Pored oranja i zasijavanja u planu su nam i ostali razni poslovi koji će se ogledati u izgradnji pojilica, hranilica, čuvanju i ophodnji lovišta, prebrojavanju divljači i tome slično. Poradit ćemo i na unosu nove divljači u naša lovišta i to 120 grla divljeg zeca te ostale pernate divljači. Izgradit ćemo za prihvat divljači dodatne gospodarske objekte. Nadalje, hajke na predatore lisice, čagljeve, divlje mačke i tome slično naša su trajna zadaća i njih uobičajeno provodimo sada u zimskom periodu. One su itekako važne za opstanak divljači u lovištima, a onaj tko se ne odazove morat će društvu podmiriti 100 kuna po hajci. Aktivno ćemo se uključiti u izgradnju lovačkih kuća u onim lovnim jedinicama u kojima ih nema, a novac ćemo pokušati namaknuti iz EU fondova te uz pomoć lokalne uprave i samouprave. U svemu što planiramo morat će sudjelovati svi naši lovci, a brojimo ih oko 550 - rekao je predsjednik Ervin Mrkić-Pestić.

19. travanj 2024 21:17