StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ NAPUŠTENE DJEVOJČICE U ŽUTOJ HALJINICI KOJA ŽIVI U DOMU

Majka curice zbog koje se cijela Hrvatska digla na noge tvrdi da ju je ostavila zbog muža: „Tukao me, stalno je pio i prijetio da će ubiti mene i sebe!“

Piše Hajdi Karakaš Jakubin /JL
31. siječnja 2018. - 22:29
p1

Kada je 20. srpnja 2017. godine oko 21.45 sati ispred Župnog ureda Župe Dobrog pastira u Ulici Ciklama u sesvetskom Brestju pronađena u kolicima napuštena curica plavih očiju i svijetloplave kose, odjevena samo u žutu haljinu s bijelim točkicama bez rukava, cijela zemlja se digla na noge. Sedmomjesečna djevojčica bila je, pritom, zamotana u bijeli platneni prekrivač, a vijest koja je sledila krv u žilama znanih i neznanih, ubrzo je rezultirala uhićenjem njezinih roditelja.

Suprug poriče

Pola godine od toga, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv nesavjesnih roditelja, 23-godišnje majke i 36-godišnjeg oca koji će kazneno odgovarati za napuštanje djeteta i povredu djetetovih prava, a zbog čega im prijeti i do pet godina zatvora. 

- Točno je da sam ostavila svoju kćerkicu na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred Župnog ureda u sesvetskom Brestju jer sam je odlučila trajno napustiti. Sad se pitate zašto. Nisam mogla trpjeti fizičko i psihičko nasilje svoga muža koje je trajalo dulje vrijeme. Kada je pod utjecajem alkohola, izrazito je neugodan. Rekla sam mu da ću ga ostaviti pa mi je on zaprijetio da će zauzvrat našu djecu dati u dom i da će nakon toga ubiti i mene i sebe. Htjela sam zapravo ostaviti dijete ispred Caritasa, ali nikoga nije bilo u njemu pa sam odlučila malenu ostaviti ispred Župnog ureda - ispričala je 23-godišnja majka, svaljujući dio krivnje na supruga. On, pak, odbacuje svaku krivnju.

- Radio sam na moru u ono vrijeme i zarađivao, a kad sam se vratio kući, supruga je naglo promijenila ponašanje prema meni. Onaj dan kad je dijete napustila, rekla mi je da ide zubaru. No kako je vrijeme prolazilo i nije se vraćala kući, išao sam je tražiti kod njene sestre jer je tamo znala otići. Zvao sam i roditelje, ali nigdje je nije bilo. Roditelji su mi savjetovali da ne prijavim njezin nestanak, da će se vratiti. I ne, nije istina da sam se sa ženom fizički obračunavao. Nisam je napadao ni tukao. Također, ne konzumiram alkohol i nije istina da su našoj djeci u kući bili dostupni oštri predmeti. Pa ja sam o djeci jako brinuo – pravdao se, pak, prokazani 36-godišnji otac malene curice koja ima tri godine starijeg brata.

Naime, osim napuštene curice koja je trenutno stara 13 mjeseci, optuženi roditelji imaju još i četverogodišnjeg sinčića. Oboje djece se od kolovoza prošle godine nalaze u jednom zagrebačkom dječjem domu gdje im je pružena puna ljubav i u kojem su u društvu ostale djece proslavili rođendane.

Djeca u domu

Kako neslužbeno doznajemo, u početku kad su djeca smještena u dom, posjećivali su ih 36-godišnjakova majka te njegova teta, koje su s vremenom posjete prorijedile. Navodno je zabilježen i najmanje jedan posjet majke. Hoće li djeca u dogledno vrijeme biti dana na posvojenje ili će, pak, netko od članova obitelji, poput djedova i baka, ali i samih roditelja u konačnici, uspjeti se izboriti za skrbništvo, pokazat će vrijeme. A braco i seka do daljnjega ostaju u domu jer je obitelj pod budnim okom Centra za socijalnu skrb.

Zanemarili djecu

Optužnica roditelje tereti da su od početka 2014. do 26. srpnja 2017. kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava odnosno da je 23-godišnjakinja ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, dok 36-godišnjak nije prijavio nadležnim službama nestanak tada sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

NAPUŠTENO DIJETE PREUZELA JE BAKA

Nakon što je u medijima na zamolbu zagrebačke policije objavljena fotografija napuštene curice u žutoj haljinici uz koju je bila i bočica vitamina za dijete, policiji se javila baka po ocu koja je tada izjavila “da joj je došlo da udavi snahu kad je čula što je učinila”.

Pritom niti u jednom trenutku nije branila snahin potez kao niti onaj svoga sina. Priznala je i da joj sin ima problem s alkoholom kojem se odao nakon što se spetljao sa snahom dok je bila maloljetna.

19. travanj 2024 03:40