StoryEditorOCM
RegionalSINOĆNJA HAVARIJA U ŠIBENSKOM AKVATORIJU

Jadrolinijin brod udario u teretnjak obitelji Jureško s Pašmana, spašena oba člana posade!

Piše PSD
1. veljače 2018. - 19:45
tijat

U srijedu navečer u 18,20 sati dogodila se pomorska nesreća u akvatoriju Vodica kod otoka Prvića. Sudarili su se Jadrolinijin putnički brod Tijat i motorni teretni brod Plavi Jadran, nakon čega je za samo nekoliko minuta teretnjak potonuo na morsko dno.

Kako doznajemo od očevidaca ove nesreće, mještana Šepurine, oba člana posade potonulog broda su spašena.
Jednog su iz mora izvukli članovi posade Tijata, a drugi je uspio doplivati do obale te su ga prihvatili i zbrinuli mještani Šepurine.

Na brodu Tijat nema ozlijeđenih ni među posadom, ni među desetak putnika koji su iz Šepurine putovali za Šibenik. Do sudara je došlo u blizini Rta sv. Frane, stotinjak metara od obale.

Vapor Tijat isplovio je iz luke Šepurine prema Prvić Luci i kad je dosegnuo punu brzinu naletio je na brod Plavi Jadran koji je zadobio velika oštećenja i uslijed prodora mora potonuo. Vapor Tijat pretrpio je manja oštećenja te će prenoćiti na vezu u Prvić Šepurini.

- Mogu samo potvrditi da je došlo do sudara brodova kod Prvića i da nema ozlijeđenih. Istragu je preuzela Lučka kapetanija koja će utvrditi uzroke sudara - kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.
Prema pričanju mještana Šepurine, navodno je Plavi Jadran bio slabo osvijetljen, pa ga kormilar Tijata nije na vrijeme mogao spaziti.

Inače, vapor Tijat najpopularniji je ovdašnji brod iz Jadrolinije linije i već 60 godina plovi na ruti Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Prvić Šepurina - Vodice i obrnuto.

Brod Plavi Jadran dug je 35 metara, u vlasništvu je Tonka Jureška s otoka Pašmana, a specijalizirao se za prijevoz građevinskog materijala i rasutog tereta po otocima.

Kako nam je kazao Ante Vlahov, on je bio na kopnu i čuo udarac brodova, budući da se sudar dogodio relativno blizu kuća:

- Kada smo ja i brat Mario došli do mjesta nesreće brod je već bio potonuo. Jednog člana posade iz mora su izvukli ljudi s "Tijata", dok je drugi doplivao i mi smo ga digli u gliser- priča nam Anre Vlahov.

Jesu li unesrećeni s "Plavog Jadrana" ozlijeđeni?
- Na prvu mi se čini da nisu, no o tome svoje treba reći struka. Međutim, ovaj čovjek kojeg smo spasili bio je stanju šoka - opet će Vlahov.

Prema neslužbenim informacijama, "Plavi Jadran" je bio slabo osvijetljen:
- O tome vam zaista ne mogu govoriti. Ponavljam, taj brod je već bio pod morem kada sam došao na mjesto nesreće - zaključio je Vlahov.

No, jedan drugi ribar iz Šepurine koji je želio ostati anoniman, potvrdio nam je kako je "Plavi Jadran" imao slaba svjetla i da ga "Tijat" možda nije mogao uočiti na vrijeme. Naime, taj ribar je plovio uz bok s "Plavim Jadranom" sve od Morinjskog zaljeva gdje je taj teretnjak ukrcao građevinski materijal koji je trebao iskrcati u četvrtak na Prviću.
Lino Vlahov s Prvić Šepurine ispričao nam je kako se havarija dogodila kod punte sv. Frane, na nekih 400-500 metara od Prvić Šepurine:

- "Tijat" je baš bio isplovio iz Šepurine prema Luci, dok je "Plavi Jadran" pun tereta išao na vez u Šepurinu - veli Lino Vlahov.
On pretpostavlja da "Tijat" nije prepolovio "Plavi Jadran", već da ga je vjerojatno samo nagnuo i nanio val mora na brod:

- Čujte, to je brod koji je bio pun materijala, otvorenih štiva, malo prostora je bilo do razine mora. Smatram da je 10 tona mora bilo dovoljno da se on nagne i potone. No, sve su to pretpostavke. Znam samo da je potapanje išlo vrlo brzo - zaključio je Lino Vlahov.

18. travanj 2024 20:40