StoryEditorOCM
RegionalFOTO: VILA DORA JE KUĆA MJESECA

Pogledajte kako je uređena vikendica u Tribunju

Piše Iva Novak
4. veljače 2018. - 21:30
001

Arhitekt Mesud Hudaverdi iz B2B studija projektirao je kuću u Dalmaciji koja privlači pozornost ponajprije spojem suvremenog i tradicijskog, a zatim i odličnom organizacijom i fantastičnim pogledom na more, luku i brodove. Uživajte u priči o njezinu nastanku, piše Dom & dizajn.

U dalmatinskom mjestu Tribunj, nekada uglavnom ribarskom mjestu, a danas atraktivnoj turističkoj lokaciji slikovite arhitekture, smjestila se fascinantna kuća naziva Vila Dora u koju vas danas vodimo. Našu pozornost privukla je prije svega nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i suvremenog koji jednostavno ne može ostati nezamijećen. Inače, riječ je o vikendici čiji zatvoreni prostor ima veličinu od 208 četvornih metara, a dodatni benefiti ljepoti nekretnine su prostrana terasa od čak 82 kvadrata i čarobni mediteranski vrt od 24 četvornih metara. Projekt kuće potpisuje zagrebački arhitekt Mesud Hudaverdi iz B2B studija.
 

- Sve je počelo tako što smo kupili u Tribunju staru kamenu kuću. Tribunj smo odabrali nakon dvije godine traženja idealne lokacija za smještaj vikendice. Fokusirali smo se baš na ovo mjesto, najviše zbog geografskog položaja i mirnog ambijenta bez puno hotela i masovnog turizma, a koje ima jednu od najljepših marina na Jadranu. Naime, ako imate plovilo, Tribunj vam svojim položajem omogućava veliki izbor izleta na brojne otoke poput Zlarina, Prvića, Obonjana, Žirja, Kornata... - objašnjavaju vlasnici koji su, kada su krenuli s prvim radovima na kući, točnije nakon obijanja fasade i stručnog pregleda konstrukcije, odlučili napraviti kompletno novu kuću, ali potpuno istih gabarita. Pri projektiranju se, kažu, pazilo na spoj modernog i autohtonog, uz maksimalno korištenje tradicionalnih materijala. Primjerice, na kući je korišten kamen sa šibenskog kamenoloma.

Betonska konstrukcija izvedena je s međusobno prekinutim palubama s ograničenim nosačima

 

Inače, kuća ima dva lica. Jedno kameno, tradicionalno, a drugo betonsko, tj. suvremeno.

 

- Betonska konstrukcija kuće izvedena je s međusobno prekinutim palubama s ograničenim nosačima. Ona je osobito otporna na horizontalne pomake poput npr. potresa.. Kuća je strukturno neovisna i proširena iz susjedne kuće koja se naslanja na sjevernu stranu. Temelji su izrađeni od armiranog betona, a sam objekt nalazi se na stjenovitom tlu ispod. Ova vrsta tla posebno je povoljna za gradnju stabilnih objekata. Cijela kuća sagrađena je u skladu s najnovijim standardima EU. S druge strane, kameni zidovi i lagani drveni krov tradicionalni su način gradnje u Dalmaciji. Smatramo kako je ovaj način tradicionalnih načela gradnje u kombinaciji s poboljšanim materijalima i suvremenim tehnologijama definitivno jedan od najboljih načina gradnje kuća - tvrde vlasnici koji su posebnu pozornost posvetili i uređenju interijera. Ističu, htjeli su da u interijeru prevladava minimalistički stil s naglaskom na kvalitetne i durabilne materijale, ali da se osjeti i dašak mediteranskog štiha te da finalni rezultat naposljetku bude životan i funkcionalan.

Terase osiguravaju privatnost i imaju mnogo prostora za druženje ili odmor. Opremljene su profesionalnim zaklonima za zaštitu od sunca i kiše koji imaju razne mogućnosti regulacije

 
 

Vila Dora se proteže na dvije etaže. Na donjoj je veliki open space koji obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, dok su na katu spavaće sobe i kupaonice. Dominantne boje u kući su bijela i bež, dakle boje koje smiruju i koje su decentne i elegantne, dok je potrebna toplina postignuta drvom, točnije uljenim hrastom kao glavnim materijalom.

 

- Što se tiče namještaja, ništa nismo birali na pamet i slučajno. Imali smo točno viziju kakav namještaj želimo. Tako se u kući nalazi ugrađena kuhinja s otokom koja ima prirodni kamen. Kuhinja je opremljena i vrhunskim uređajima marke Bosch. Općenito, većina namještaja ovdje je dizajnirana i izrađena po narudžbi, dok je drugi dio namještaja kupljen u provjerenim trgovinama koje imaju lijepe i kvalitetne komade poput Prostorije i Vitre - nabrajaju vlasnici i dodaju kako kuća ima čak tri vrsta grijanja (podno u cijeloj kući, toplinske pumpe i otvoreni kamin). Isto tako, svaka spavaća soba ima svoju kupaonicu i dovoljno je prostrana za nesmetani odmor.

 

No, ono što najviše oduševljava kod Vile Dore jest eksterijer.

- Donja terasa s prekrasnim mediteranskim vrtom u kojem se može naći ružmarin, lavanda, agave, kaktusi, maslina... prava je antistresna oaza, ali na kojoj se manje boravi, više je prolazna. Srednja terasa također s mediteranskim vrtom od oleandera, smilja i lovora, pak, služi kao vanjski dnevni boravak s roštiljem, vanjskim tušem i tikovim stolom za jelo, a sve je natkriveno jedrom, što sve čini romantičnijim. Gornja terasa nalazi se u potkrovlju i služi za sunčanje i večernje uživanje u lounge sjedećoj garnituri. Iz te terase pruža se pogled na more i otoke od Zlarina do Kornata, te na već spomenutu predivnu tribunjsku marinu - ponosno govore vlasnici i dodaju kako su sve terase opremljene profesionalnim skloništima za zaštitu od sunca i kiše, a općenito kuća ima dosta prostora za privatnost, dizajniranih posebno za kuću, s mogućnošću regulacije i zatvaranja. Dnevna vanjska terasa također je opremljena velikim roštiljem s umivaonikom i vanjskim tušem.

SONY DSC
 

- Isto tako, ovo je jedna od rijetkih kuća u Tribunju koja ima vlastitu garažu - sa smiješkom kažu vlasnici koji su nam priznali da su puno vremena u planiranju kuće posvetili i temi rasvjete.

SONY DSC
 

- Rasvjeta je LED, od poznatih dizajnerskih proizvođača DeltaLight, Ares i Cariboni. Općenito, rasvjeta je jedna od glavnih odlika Vile Dore, a slučajnom prolazniku najviše u oko upada rasvjeta i osvijetljenost objekta izvana koje vizualno naglašava glavne adute kuće poput kamenih zidova, fasade i mediteranskog vrta. Pozornost privlači i dizajn vanjskih i unutarnjih stepenica, krovno jedro i pergola u prizemlju - zaključuju vlasnici.

 
 
23. travanj 2024 09:58