StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MIRO BULJ ODNIO U SABOR CRNU ŠLJAKU IZ BILJANA DONJIH

Za ovaj otrov netko mora ići u zatvor! Zagadili ste zrak, vodu i ugrozili ljudsko zdravlje

Piše AVŠ
6. veljače 2018. - 16:26
crno_brdo5-060218

- Ovo im nosim u Sabor! Ostavit ću im pred vratima da nose svojim kućama kad nije opasno. Posebno ministru zaštite okoliša i ministru turizma da vidi ovu turističku atrakciju zvanu Crno brdo - kazao je jučer saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj, krcajući u najlonske vrećice otpadnu silikomangansku trosku koja je u Biljanima Donjim u Ravnim kotorima završila tijekom sanacije propale šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF). Preko 150 tisuća tona ovog kancerogenom otpada svakodnevno zagorčava život ljudima koji žive u njegovoj blizini i koji su ga prozvali Crno brdo, a unatoč njihovim vapajima, već godinama, stanje je nepromijenjeno.

- Ovo Crno brdo je mene nagnalo da se bavim politkom jer je kancerogena troska iz šibenske tvornice prvo trebala završiti u mom selu Suhaču, u cetinskoj krajini. Samo zahvaljujući akciji građanskog neposluha koju sam predvodio, uspjeli smo se spasiti od ovog otrova. Ova ekološka bomba dokaz je kako se narod mora braniti od Ministarstva okoliša i njihovih loših odluka, umjesto da se oni brinu o ovim ljudima i prirodi koja ih okružuje. Zašto nikoga nije briga za ljude koji ovdje žive, znate li da su to uglavnom stariji ljudi, pripadnici srpske manjine, koji ne mogu više piti vodu iz svojih gusterni nego je moraju kupovati?! Gdje je Mile Horvat, tajnik u Ministarstvu okoliša iz Pupovčevog SDSS-a koji tvrdi da ništa o ovome ne zna iako je više stranih instituta potvrdilo kancerogenost ovog otpada na vodopropusnom području - upozorio je Bulj.

Iako je Europska komisija Hrvatskoj već poslala zahtjev, praktički predtužbu, da se otrovni otpad ukloni sa vodopropusnog područja, Crno brdo i dalje je tamo, unatoč svima naporima Eko udruge Ravni kotari koja se već godinama bori s ovim problemom.

- Ne samo da dolazi do zagađenja zraka i zemljišta, najvažnije je što dolazi do zagađenja podzemnih voda. Ovdje je najplodnija zemlja u Ravnim kotarima i ovdje se nalaze dvije velike podzemne žile koje su spojene sa nekim izvorima zadarskog vodovoda. Znači, ako ne sada, za koji dan ili tjedan mi ćemo tu zagađenu vodu piti. Hitno je potrebno to sanirati, ali nažalost ništa se ne poduzima - kazao je Zdravko Belušić iz Eko udruge Ravni Kotari.

- Ovo je već sedma godina da se borimo s tim, ali nismo izgubili nadu. Nećemo odustati jer imamo sve dokaze kako je ovo iza nas kancerogeno i prijeti zdravlju svih nas - kazao je Belušić.

- Netko za ovo mora ići u zatvor i odgovarati. Riječ je o 150 tisuća tona otvorne troske koja je ovdje ostavljena da šteti prirodi i zdravlju ljudi. Ovdje u Biljanima novac zveči, pravda ječi, a vlada kriminal otpadne mafije u suradnji s ljudima iz ministarstva zaštite okoliša. Očekujem da zadarski župan digne svoj glas protiv ovoga, jer ako to ne učini, znači da je direktno povezan s otpadnom mafijom - zaključio je Bulj kojemu su podršku dali gradski i županijski vijećnici MOST-a i Akcije mladih.

20. travanj 2024 09:04