StoryEditorOCM
RegionalFOTO: BUDUĆI VOJNI PILOTI IZ VOJARNE U ZEMUNIKU

Odradili prve samostalne letove na BELL-u

Piše HRZ i PZO/Marinko Karačić
7. veljače 2018. - 16:25

Učenici letači koji se školuju za hrvatske vojne pilote izveli su u srijedu 7. veljače 2018. prve samostalne letove na helikopteru BELL-206B u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Riječ je kadetima 23. naraštaja koji se školuju za vojne pilote helikoptera, a samostalnim letovima prethodili su ispitni letovi kao zadnja provjera prije „samostalaca“ koji su važan iskorak za svakog kadeta u nastavku njihove obuke u bazi u Zemuniku. Svaki od kadeta izveo je po nekoliko samostalnih letova koji uključuju školske krugove te slijetanje i polijetanje sa travnate površine.

Voditelj obuke 23. naraštaja kadeta pukovnik Marijan Grđan kazao je kako je ovo poseban dan za kadete ali i za njihove nastavnike letenja. „Ovo je značajan korak u obuci kadeta u kojem su potvrdili svoju sposobnost za zvanje vojnog pilota, što zasigurno daje dodatno samopouzdanje i podiže motivaciju za daljnje naprednije faze obuke. Također, veliko je to priznanje i za izvrstan rad njihovim nastavnicima koji su uložili veliki napor kako bi kroz proces prenošenja znanja prepoznali najbolje kod svakog od kadeta i to razvijali na putu prema njihovom budućem zvanju.“, istaknuo je pukovnik Grđan.

Učenik letač Nikola Kerekeš kazao je kako su samostalni letovi prije svega velika odgovornost. „Dobro sam se pripremio, osjećaj je bio kako helikopter malo „vuče“ na svoju stranu no cijelo sam vrijeme bio koncentriran pridržavajući se svih procedura i postupaka. Bit će to još puno bolje u nastavku obuke i veselim se svakom novom letu“, naglasio je Kerekeš.

U nastavku letačke obuke kadetima predstoji usvajanje novih znanja kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i taktičkog letenja kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje („Night Vision Googles“) čime završava njihovo školovanje za zvanje vojnog pilota. Po stjecanju zvanja započinju namjenske obuke za zadaće koje će provoditi u eskadrilama HRZ i PZO.

 

 

25. travanj 2024 06:34