StoryEditorOCM
RegionalZADARSKI SPASIOCI BEZ OPERATIVNOG VOZILA

„Imamo potražne pse, skuter, terence… Ali bez moderne tehnologije ne možemo raditi!“

Piše L.Burčul
7. veljače 2018. - 21:50
Unutrašnjost operativnog vozila

- Nabava modernog operativnog vozila nam je nužnost, bez takvog „mobilnog središta“ opremljenog suvremenom tehnologijom postaje nemoguće kvalitetno raditi. Takvo vozilo imaju neki centri u Hrvatskoj i nekada ih posudimo, ali to je komplicirano i vrlo je nezgodno ostaviti kolege bez njihove opreme – kaže Maksimilijan Babić, pročelnik zadarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Zadarski HGSS novac za nabavku vozila traži od Zadarske županije, odnosno povećanje od 54 tisuća kuna na iznos koji godišnje dobiju iz županijskog proračuna.

- Nije to dostatno za vozilo i opremu, to bi sveukupno koštalo oko 150 tisuća kuna, i to ako kupimo rabljeno vozilo. No mi sredstva dobivamo i od drugih jedinica lokalne samouprave, pa bi se nekako pokušali snaći. Prije sezone trebali bismo imati takvo vozilo – kaže Babić.

- Mobilno operativno vozilo je opremljeno potrebnom tehnikom, ima svoje stalno napajanje strujom pomoću solarnih ćelija, radio vezu, printer, računala u kojima su detaljne karte koje koristimo kod potragâ. Takvo ishodišno mjesto iz kojeg upućujemo i navodimo naše ljude i koordiniramo akcije mora biti mobilno. Raspon našeg djelovanja je velik, a prvi sati su uvijek najvažniji dio akcije, bilo da imamo akciju traganja ili spašavanja na planini gdje tim hitne medicinska skrbi ne može pristupiti, bilo da spašavamo ljude zarobljene u poplavi, kao što je bilo u Ninu – kaže pročelnik Babić.

Zadarska stanica HGSS-a je po broju akcija i spašenih ljudskih života jedna od vodećih u Hrvatskoj, a najveći broj akcija spašavanja izveden je na planinskom području Velebita. Broj potražnih akcija na kopnu i otocima u Zadarskoj županiji svake je godine u porastu, osobito u vrijeme turističke sezone.

Od Zadarske županije i Grada Zadra traženim bi se povećanjem osiguralo 450 tisuća kuna godišnje za zadarski HGSS, dok ostali gradovi i općine imaju vrlo „šarolike“ obaveze prema HGSS-u. Od gradova najviše izdvaja Biograd (27 tisuća kuna godišnje), najmanje Obrovac (12.200 kuna), dok je raspon u općinama ogroman: uvjerljivo najmanje izdvaja Galovac, svega 1.100 kuna godišnje, a najviše Općina Vir (37.000 kuna). Dvoznamenkastu (prvu) brojku izdvajaju još samo općine Pakoštane (13.200 kuna), Sv. Filip i Jakov (11.500), Preko (10.300) i Poličnik (10.000).

HGSS Zadar inače plaća školovanje i obuku svojih članova, kupuje svu opremu, te plaća održavanje svojih vozila.

Iznimno važni „članovi“ ove stanice su i tri potražna psa.

- Stanica Zadar raspolaže s tri potražna psa: labradorima Casperom i Bongom, te border colliem Tarom. Oni su vrijedni sudionici u našem radu, a troškovi za njih odnose se na hranu i medicinsku skrb. U izvanrednim situacijama imamo trošak zbog ugriza zmija ili ozljeda – kaže pročelnik Babić. Rekao je da bi „još koji pas dobro došao“, no da su ova tri izvrsna u obavljanju svojih zadaća.

27. travanj 2024 03:41