StoryEditorOCM
RegionalFOTO: DRAMATIČNA OPERACIJA U TIJEKU

Pripadnici HGSS-a u nadljudskoj borbi s prirodom, do zatočenih planinara probijaju se kroz nanose snijega veće od 3 metra

19. veljače 2018. - 19:19
risnjak

 

Ekipa spašavatelja HGSS-a od ranog jutra ovog ponedjeljka ulaže goleme napore kako bi se kroz snježne nanose probila do dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta u nedjelju bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, piše Slobodna Dalmacija.

Spasioci su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spašavatelji se kreću turnim skijama i u navezi. Uz vrlo duboki snijeg, opasnosti prijete i od lavina u vršnim dijelovima.

HGSS

 

No, čak je i ovim iskusnim ljudima, kretanje u ovakvim ekstremnim uvjetima otežano. Iako je tim spašavatelja gotovo nadomak skloništa, preko radio veze javljaju bazi u Delnicama da su posljednih 20 minuta prošli svega 30 metara. Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ukoliko zatreba.

HGSS

 

U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

Procijenjeno vrijeme akcije je 12 sati, te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima, a planinari bi se trebali spustiti uz pomoć krplja koje im nose spašavatelji i rade im stazu.

HGSS

 

Uoči proteklog vikenda, HGSS je upozorio sve one koji planiraju boravak u planini u nedjelju da odgode svoj plan zbog najave nepovoljne vremenske prognoze i obilnih snježnih oborina.

"U suprotnom velika vjerojatnost je da ćete se naći u nevolji a možda i pobliže upoznati se s našim radom. Pazite na sebe i svoje!! U slučaju potrebe pozovite 112", napisali su HGSS-ovci. No, očito je da mnogi neodgovorno kreću u planine unatoč upozorenjima i nepovoljnim prognozama, piše Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 02:33