StoryEditorOCM
RegionalNAČELNIK VIRA OCIJENIO DA ŽUPAN LONGIN IMA OZBILJAN PROBLEM

Kapović: Ovo je skandal - županijski Upravni odjel negira odluku suda i nadzor Ministarstva!

20. veljače 2018. - 15:40
vir-200218

Županijski Upravni odjel za graditeljstvo je izgubljen u prostoru i vremenu! Zapanjujuće je da UO negira odluku Općinskog suda koji je suspendirao građevinsku dozvolu i nadzor Ministarstva graditeljstva koje je utvrdilo nezakonitosti u njenom izdavanju i tešku povredu službene dužnosti. Ovo nije ping-pong između UO i Općine Vir, žalosno je što i dalje misle da polemiziraju s nama iako je očito da županijska služba zalazi u polemiku sa sudom i dovodi u pitanje funkcioniranje pravne države, izjavio je načelnik Vira Kristijan Kapović nakon što je UO za graditeljstvo odbio zahtjev za poništenje građevinske dozvole izdane investitoru "Tri Bartola" za gradnju benzinske pumpe na Viru.

- Privremena mjera Općinskog suda i suspenzija izvršenja građevinske dozvole i nadzor Ministarstva pokazali su da smo od početka bili u pravu – ovdje se radi o nizu nezakonitosti, povreda procedure, ali i kriminalnih radnji. A UO govori o mom nedemokratskom ponašanju i pritiscima koji su započeli prije izdavanja dozvole. Pritisak je tražiti nešto mimo zakona, a ne inzistirati na provedbi zakona. Ovdje se počinilo 10 kaznenih djela i ja očekujem da će krim policija i USKOK što prije provesti istragu i kazniti počinitelje kriminalnih radnji, jer se radi o klasičnoj zloporabi ovlasti da bi netko dignuo masnu lovu, rekao je Kapović procjenjujući nemogućim da sve prođe bez USKOK-ove optužnice.

Osim sadržaja, Kapovića je frapiralo nepotpisano i nepismeno priopćenje Upravnog odjela kojim je zavladala panika. To je njihov problem, mi ćemo inzistirati na zakonu i štiti svoje interese i ovlasti i neće nam to raditi drugorazredni referenti, izjavio je Kapović.

- Iz tog priopćenja ispada: "počinili smo kaznena djala, ali mala, pa nas nemojte kazniti". Smiješno je i objašnjenje da bi poništenje dozvole izazvalo još veće štete. Koje štete i kome? Investitor nema nikakvu štetu jer nije konzumirao dozvolu za koju je od početka znao da je nezakonita, pa je na gradilište zato i ušao prije roka. On nema ni lipe troška, mogao je ništa ne graditi nego prodati projekt i enormno zaraditi, a naša potencijalna šteta je 30 milijuna kuna, jer ta dozvola praktično poništava građevinsku dozvolu za rekonstrukciju državne ceste, izjavio je Kapović.

Općina Vir nije odustala od najave podnošenje kaznene prijave zbog zloporabe ovlasti i odštetnog zahtjeva, u slučaju da UO odbije poništiti izdanu dozvolu, ali je rok za to pomaknut na neodređeno vrijeme dok dokumentacija spornog predmeta ne bude vraćena iz Ministarstva graditeljstva.


 

"Kupi građevinsko zemljište i Gradi, nitko te ne može zaustaviti!"

- Ispada da smo mi protiv investicija i investitora, ali to nije točno. Kupi 4.000 kvadrata unutar građevinske zone, gradi pumpu tamo gdje je to prostornim planom predviđeno i nitko te neće moći zaustaviti. Ali, ako želiš puno ušićariti i nekog pokrasti, mi ćemo reagirati i braniti interes Općine i zakonitost, poručio je Kapović koji od početka tvrdi da je gradnja nemoguća jer se ne radi o građevinskoj zoni.

Vodovod Vir nije dao suglasnost na glavni projekt, a građevinsku je dozvolu izdalo nenadležno tijelo jer Županija od države uopće nije tražila "spuštanje nadležnosti" kako bi mogla zakonito izdati dozvolu, što je i utvrđeno nadzorom Ministarstva.

Investitor "Tri Bartola" je na parcelu uz glavnu virsku prometnicu doveo građevinske strojeve, ali su reagirali komunalci i spriječili radove. 

 

"Longin ima ozbiljan problem"

- Ovo je nenormalna situacija: novi župan Božidar Longin je propulzivan, aktivan, agilan je i želi razgovarati o projektima. Ali, kako ako ima ovakve ljude kakvi su u UO za graditeljstvo. Longin ima ozbiljan problem u županijskoj upravi. Apelirao sam dapočisti ljude koji su 20 godina uljuljani u to da ih nitko ne propitkuje i ne dovodi u pitanje njihove stavove, izjavio je Kapović navodeći da je Općina Vir s UO za graditeljstvo vodila preko 20 upravnih sporova i 80 posto njih dobila.

24. travanj 2024 02:17