StoryEditorOCM
RegionalZATRPANA SELA NA PODRUČJU GRAČACA I SRBA

Potpuno smo blokirani, ralica je zadnji put prošla prije osam dana!

21. veljače 2018. - 20:40
ajderovac_ugovor-180112

Olujno snježno nevrijeme i jaka bura zameli su sela na području Gračaca i Srba, a najteže je stanje u naseljima Ajderovac, Zaklopac i Krčko Brdo, gdje je napadalo više od 70 centimetara novoga snijega, pa su mještani ostali odsječeni od ostatka svijeta.

– Mi smo udaljeni 5,5 kilometara od Srba. Imamo dvoje djece koja idu u školu. Već osam dana nitko nije došao očistiti putove. Mislim da je bio četvrtak kad je zadnji put prošla ralica. Tad je bilo oko 50 centimetara snijega, a od tada je napadalo još. Moja su djeca ostala dolje u Srbu, a mi smo gore u Ajderovcu jer imamo stoku i bavimo se poljoprivredom. Djeca su ostala s tetkom i mi ne možemo dolje, niti može tko do nas. To je kontinuiran problem, nije to samo ove zime. Pripremimo se na zimu jer znamo kako ona izgleda u Lici, ali problema imamo s čišćenjem putova, za što je nadležna Županijska uprava za ceste – ispostava Gračac. Ovdje smo jedina obitelj u selu, ali u Zaklopcu ih ima više, također blokiranih. Više se godina događa ista stvar, ja pošaljem dopis u upravu u Zadar, gdje im javim da smo tu i molim ih da nam se unaprijed planira održavanje ceste. To je jedan bijeli put kojim može ionako proći samo terenski automobil, a sad se ne može ni njime ni pješice. Kad ih zovnemo, kažu nam da nismo prioritet, da ima drugih sela, da moraju održavati ostale ceste... Svake godine istu priču slušamo. I kad dođe čovjek sa strojem kao prošlog četvrtka, počne se žaliti da mu je nestalo goriva, da mu curi ulje... Čak i kad prođe uzbrdo, ostane sloj snijega od 20 centimetara pa se ne može proći terenskim autom, tako da onda moramo pješice, ali i to je nešto, najgore je ovako kad ne možemo nikako – kazala nam je Mileva Desnica iz Ajderovca, s kojom smo razgovarali preko mobitela, koji je njoj i obitelji jedina veza sa svijetom.

Prekid nastave

Djecu je odvela u ponedjeljak do Srba dok se još moglo, odnijela im je knjige da bi mogli ići u školu. Čak i na cesti Srb – Gračac bude zapuha snijega pa bude i prekida u nastavi.

– Ne razumijem da svaki put nekoga moram zvati da je kod mene snijeg. Ako se služba bavi time, valjda znaju i sami. Što ću ih zvati stalno? A opet, zna se dogoditi da padne deset centimetara snijega, pa dođu čistiti, bez potrebe. A kad je stvarno potreba, po osam dana ih nema. To se svodi na neki osobni nivo, a ja ne želim razgovarati na takav način i trpjeti vrijeđanja u Gračacu. Mislim da je najveći problem neorganiziranost. Nema se novaca za narod, a za nekog drugog ima. Ja ne tražim da se netko brine na neki poseban način za mene, nego samo da radi svoj posao, ni manje ni više od toga – potužila se Mileva Desnica iz ledene pustoši Ajderovca, gdje se temperatura noću spusti i do minus 17 stupnjeva. Ne daj Bože bolesti, jer ni liječnik ne bi mogao do njih.
Još je teže u Krčkom Brdu, gdje djeca već deset dana ne idu u školu, i do njih se ne može doći nikako, ni helikopterom. Koliko god se čovjek pripremi za zimu, uvijek nečega nestane, nešto nedostaje, a sve su veze odsječene.

– Teško je tim ljudima, to je točno i tu nema dvojbe, osobito Zaklopac koji je najudaljeniji i na najvećoj nadmorskoj visini. Međutim, i cestari imaju svoj plan i njima traje dan 24 sata. Neka budu strpljivi jer cestari rade u pojačanom režimu. Povećan je broj strojeva i vozila na području ličke nadcestarije, ali svakako su prioritetnije državne ceste D1, D27 preko Prezida, državna cesta preko Mazina i cesta od Malovana prema Srbu. Autocesta kroz Sveti Rok je zatvorena pa je i promet preusmjeren na državne ceste koje se moraju održavati u ovakim uvjetima koje sad imamo na terenu. Cestari rade i trudit će se kako bi se čim prije probili do tih sela. Najveći problem je olujni vjetar jer se, nakon što prođu ralice, za 15 minuta opet stvaraju zapusi – kazao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Mile Fabijan.

18. travanj 2024 02:23