StoryEditorOCM
RegionalPODVOŽNJAK ISPOD ZRAČNE LUKE KOD ZEMUNIKA

Radovi stali zbog podzemnih voda, potrebne velike promjene u projektu!

Piše M. Kalajžić
21. veljače 2018. - 19:30
zemunik13-280617.JPG

Iako je dovršenje podvožnjaka ispod Zračne luke u Zemuniku kao jednog od najvećih kapitalnih projekata u Zadarskoj županiji planirano u rujnu ove godine, ti će se rokovi morati pomaknuti jer su se u iskopinama ispod stajanke pojavile velike količine podzemnih voda.

Zbog toga je projekt trenutačno zastao i morat će se u određenom dijelu mijenjati.

– U velikom dijelu će se projekt mijenjati i u ovom trenutku mi još nismo dobili izmijenjeni projekt koji bi nam omogućio da nastavimo radove dalje. Očekujemo velike izmjene. Što se tiče projekta kao takvog, on će se nastaviti i on nikada zapravo nije ni stao. Trenutačno se radovi izvode u nekom manjem obujmu, na elektroinstalacijama i prespajanju vodovoda, što je sastavni dio projekta, ali radovi na samom ulaznom tunelu su zaustavljeni – kazao nam je šef gradilišta Goran Fotivec iz tvrtke "Colas", koja je ugovoreni izvođač radova.

Vode ima poprilično i pojavila se već na dubini od 2 do 2,5 metara ispod razine terena. Projekt je potrebno mijenjati zbog uzgona vode jer je najveći problem statika i zbog toga je to ozbiljniji zahvat. Izmjene rade projektanti koji su radili i glavni projekt, a u ovom trenutku je teško reći koliko će se rokovi probiti i kad će podvožnjak biti dovršen, dodao je šef gradilišta.

Projekt izgradnje podvožnjaka na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040, ispod nekadašnje ceste koja je povezivala Zemunik sa Zadrom preko rulne staze Zračne luke Zadar, vrijedan je 33 milijuna kuna (s PDV-om), a za naručitelja Hrvatske ceste izvodi ga tvrtka "Colas" iz Varaždina, koja je počela s uvođenjem u posao u ožujku 2017. godine.
Ovu su državnu investiciju inicirali sami Zemuničani tvrdeći da će im značiti jako puno kad se cestom opet direktno povežu sa Zadrom, kao u vrijeme kad je cesta išla preko Zračne luke, zbog čega je bila jedinstvena u svijetu.
 

25. travanj 2024 10:27