StoryEditorOCM
RegionalNAKON PISANJA 'SLOBODNE' INSTITUCIJE PRORADILE

'Vodički div' Jere visok 2,25 metra trajno zbrinut u Domu 'Zemunik'!

Piše Davorka Blažević / SD
23. veljače 2018. - 12:00
P1070157_Custom.JPG

Jere Lakoš i njegova skromna obitelj, pogođena velikom nesrećom i bolestima, napokon su dobili pomoć i potporu zajednice.

"Vodički div", kako Jeru zovu zbog njegova impresivna dva metra i 25 centimetara visine, što ga je u bivšoj državi činilo najvišim čovjekom, u četvrtak je zbrinut u Domu za odrasle osobe "Zemunik", ustanovi koja pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji bolesnim odraslim osobama.

Mučna je to, teška i žalosna priča. Kako je "Slobodna Dalmacija" pisala u siječnju, kada smo k Lakoševima došli na poziv njihovog brižnog susjeda, 81-godišnjeg Marka Kursara, Jere (50) je bio sudionik Domovinskog rata, a kući se vratio s PTSP-om, ratnim strahovima i paranojama. Ali, iako branitelj, nije uživao ni privilegije ni mirovinu, a da nije bilo medija vjerojatno još ne bi dobio ni nužnu socijalnu i zdravstvenu skrb u ustanovi.

Štite privatnost

Ali, priča o oboljelom Jeri i obitelji koju život nije nimalo pazio i mazio pokrenula je institucije. Od obiteljske liječnice Divne Bračić, preko Grada Vodica i gradonačelnice Nelke Tomić te Centra za socijalnu skrb u Šibeniku, do intervencije Ministarstva branitelja i razumijevanja ravnateljice Doma u Zemuniku Nataše Petrušić.

I tako je, nakon godinu dana molbi i zapomaganja za pomoć, Jere konačno smješten u ustanovu. Nataša Petrušić potvrdila nam je da je Jere stigao i da je smješten u dvokrevetnu sobu, sasvim komfornu, kako je kazala, gdje će imati potrebnu skrb i njegu, a za njega je to najvažnije. Iako vrlo susretljiva i ljubazna, ravnateljica se, nakon konzultiranja sa svojim stručnim suradnicima, usprotivila snimanju korisnika jer, kako reče, tek je primljen u ustanovu, treba mu malo vremena da se adaptira na nove okolnosti, treba mu mir i ne bi bilo dobro odmah ga uznemiravati snimanjem. Složili smo se. Za Jeru i njegove roditelje najvažnije je da je zbrinut.

– Osigurali smo mu smještaj iako imamo listu čekanja, ali zbog činjenice da se radi o čovjeku u potrebi, da je i branitelj, da ima bolesnog brata koji je smješten u Popovači, da su mu roditelji stari i nemoćni, nesposobni skrbiti o njemu, izišli smo mu ususret. A osim toga – kazala nam je ravnateljica – svaka naša ustanova uvijek ima mogućnost, kad se radi o takvim slučajevima, interventnog smještaja korisnika.

U Zemuniku Jere ostaje trajno, potvrdila je Petrušić. Nažalost, radi se o nepokretnoj osobi koju nije bilo lako ni transportirati, pogotovo što je riječ o iznimno visokom čovjeku.

– Grad Vodice je kupio specijalni krevet koji odgovara Jerinoj visini, s hidraulikom i antidekubitalnim madracem, kako bi mu se olakšao boravak u ustanovi, a krevet je napravio Inko centar Zadar, s kojim inače naša ustanova surađuje. Cijela procedura oko Lakoševa smještaja u ustanovu malo je duže potrajala i zbog toga što je trebalo sačekati da se napravi taj specijalni krevet za Jeru – ispričala nam je ravnateljica, napominjući kako, nažalost, imaju još takvih slučajeva, ali neki ljudi jednostavno ne znaju potražiti pomoć.

– Kad se Jere prilagodi na novu okolinu možete ga doći posjetiti – kazala nam je na kraju, štiteći privatnost i mir tek primljenog korisnika.

Grad i Caritas uskaču roditeljima

Vodička gradonačelnica Nelka Tomić posebno je zadovoljna epilogom ovog slučaja. Grad će se, kaže, pobrinuti i za Jerine bolesne roditelje, kojima će u suradnji s Caritasom župe Vodice i njihovom voditeljicom Vjerom Lipić organizirati pomoć u kući i financijsku potporu.

– Jerino bi zbrinjavanje bilo riješeno i ranije da nismo čekali krevet po mjeri koji smo naručili od Inko centra, a oni su čekali posebni nastavak za krevet iz Njemačke. Zahvalni smo i ravnateljici Doma i nadamo se da će našem Jeri kod njih biti dobro – ispričala nam je gradonačelnica Vodica. Nada se da će uskoro biti realiziran i program "Zaželi", za koji je Grad aplicirao, a tada će žene angažirane u njemu redovito odlaziti kod Lakoševih kako bi im pomogle u kući.
Na kraju je priča ipak dobila svoj pravedni epilog, a ljudska empatija i solidarnost s onima u nevolji pobijedila. Jere je zbrinut. Trajno. 

 

POVIJEST BOLESTI 'Tata, pomozi, vrti mi se, past ću!'
Zdravlje Jere Lakoša drastično je narušeno prije godinu dana, kada je jedno jutro ustao i uhvatio se za dovratak u dnevnom boravku te zazvao oca: "Tata, pomozi! Vrti mi se, past ću!"
Otac ga je uhvatio prije nego što se srušio i odmah pozvao Hitnu pomoć. Utvrdilo se da je ostao bez kisika, hospitaliziran je i smješten na Psihijatriju, gdje je ostao dvadesetak dana, a onda pušten kući. A kod kuće – majka bolesna, u postelji, slomljenog kuka, operiranih bubrega, maternice, mjehura... Otac sa začepljenim venama koje je odavno trebao operirati, ali nije imao komu ostaviti bolesnu suprugu i nepokretnog Jeru.
Jere je potom smješten u bolnicu u Kninu, gdje je ostao do 18. prosinca prošle godine, kada su ga vratili bolesnim roditeljima. I tada počinje agonija Lakoševih, apeli institucijama, borba s birokracijom i tromim sustavom..

26. travanj 2024 03:08