StoryEditorOCM
RegionalFOTO: LOVCI ZADARSKE DIANE OVE NEDJELJE ODRŽALI ZAJEDNIČKU, UJEDNO POSLJEDNJU OVOGODIŠNJU HAJKU

Štetočinama potkresani repovi

Piše Branko Božić
25. veljače 2018. - 16:02
Diana 431

Crno pored Zadra. Izuzetno hladno, burno i oblačno, nedjeljno je jutro. Konac je veljače.

Lovci zadarske Lovačke udruge ¨Diana - Božica lova¨ predvođeni predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, dopredsjednikom Vitomirom Čakarunom, tajnikom Ivanom Posavcem i glavnim lovnikom Vinkom Novačićem, u ranim jutarnjim satima okupljaju se na dogovorenom zbornom mjestu u neposrednoj blizini nogometnog igrališta, posvećenog poginulom hrvatskom branitelju Stanku Baričeviću Šoli, na sjevernoj strani mjesta Crno.

Budući da je Diana najmnogoljudnije Lovačko društvo na području zadarske Županije i da u njezinih osam lovnih jedinica djeluje i lovi na lovištima veličine preko 30.000 hektara 520 lovaca, ovo je ujedno bila prigoda da se lovci vide međusobno, pozdrave, te popričaju. To su oni uz okrjepu toplim čajem i učinili. No s obzirom da nije bilo mnogo vremena moralo se okončati s pričama i uhvatiti se posla.

Uslijedilo je uobičajeno postrojavanje te upoznavanje s pravilima lova od strane njihovih čelnika, poglavito od strane lovnika Novačića. On je u skladu s višegodišnjim iskustvom ¨skrojio¨ plan rada na terenu. Rečeno je kako će se u prvom redu loviti štetočine-lisice, čagljevi, psi lutalice, vrane, svrake, šojke i tome slično. Posebno su lovci upozoreni da se mogu susresti s vukom, ali da ni pod koju cijenu ne pucaju u njega, jer je, a to je bilo jasno naravno svima, on zakonom zaštićen od odstrela. Po primljenim uputama kreće se u hajku. Lovci toplo odjeveni sa puškama u rukama zašli su u krševito i hrastom, šmrikom i šikarom napučeno lovište. Određeni broj lovaca postavljen je na tkz. sačekuše i lov je u lovištu Crnička šuma mogao početi.

Nakon puna četiri sata lova, tijekom kojeg su se čuli brojni pucnji, lovci su se zamjetno umorni, ali dobrog raspoloženja sa bogatom lovinom vratili na mjesto polaska.U ovoj zajedničkoj, kao i u prethodnih šest pojedinačnih hajki, odstrijeljeno je uz ostalo trinaest lisica i osam čagljeva. Uslijedila je na mjestu polaska ponovno postrojavanje. Svojim kolegama lovcima na dobro odrađenom zadatku čestitke i riječi zahvale uputio je u svoje osobno te u ime predsjednika Mrkića i njegovih suradnika lovnik Novačić. Kako bi sačuvali uspomenu na ovo zajedničko lovačko druženje sudionici hajke su se dali neizostavnom zajedničkom fotografiranju.

Budući da je hladnoća sve više pritiskala, umjesto na otvorenom, lovačko druženje nastavljeno je uz zajednički lovački ručak u toplim prostorijama Mjesnog odbora Crno. Ukusni lovački gulaš, od kojeg su se jednostavno lizali prsti, skuhala je u dva manja kotla od oko pedesetak kilograma prvoklasne veprovine, a uz to i još desetak kilograma lešo govedine, prokušana kuharska ekipa zadarske Lovačke udruge Diana u sastavu glavni ¨maestro¨ Franko Krstić i njegovi pomoćnici Franko Krizman, Armando Marin, Euzebijo Marnika i Klaudio Vidaić.

Predsjednik Diane Ervin Mrkić Pestić nije krio zadovoljstvo s odrađenim poslom a nije krio ni zadovoljstvo sa stanjem u kojem se trenutačno nalazi njihovo Lovačko društvo.

-Ovo je uz ostalo bila prilika da se svi skupa nađemo i da se međusobno družimo kad se zna da se naše društvo proteže od Velebita na sjeveru pa do tako reći Benkovca i Biograda na jugu te Nina i Privlake na zapadu.Sad kad smo finili sa hajkama, a kad se konačno smiri vrijeme i polja se prosuše od velike moče, krećemo sa daljnji oranjem i zasijavanjem oko 600 kilograma ozimog i jarog ječma, sirka, kokuruza djeteline i tome slično. U planu su nam i ostali razni poslovi koji će se ogledati u izgradnji pojilica, hranilica, čuvanju i ophodnji lovišta, prebrojavanju divljači i tome slično.

Poradit ćemo i na unosu nove divljači u naša lovišta i to dodatnih 100 repova zeca kao i oko 600 kljunova fazanske divljači. Za istu tu divljač izgraditi ćemo dodatne gospodarske objekte. Aktivno ćemo se uključiti u izgradnju lovačkih kuća u onim lovnim jedinicama u kojima ih nema, a novac ćemo pokušati namaknuti iz EU fondova te uz pomoć lokalne uprave i samouprave.U svemu što planiramo morati će sudjelovati svi naši lovci, a brojimo ih oko 550, ističe predsjednik Ervin Mrkić-Pestić te dodaje kako su im lovišta, a naravno to su u prvom redu šumske sastojine, od Bokanjca do Bibinja i Sukošana iz dana u dan sve onečišćenija od nekontroliranih odlagališta i deponija svih vrsta i boja smeća.

-Mi ćemo s našim lovcima kao i mnogo puta do sada, upriličiti nekoliko radnih akcija čišćenja i deponiranja navedenog otpada, glede kojeg nam se strani lovci zgražaju kad ih ugostimo u našim lovištima. Za taj posao vjerujem kako ćemo imati sluha od grada Zadra i drugih jedinica lokalne uprave, kao i Zadarske županije. Upitan što nam može nadalje kazati o sve učestalijim upadima vukova na šire područje Zadarske županije i njihovim ¨krvavim¨ pirevima među domaćom stokom i to ovcama, janjcima i kozama reći će:

- Naravno svi mi lovci svjesni smo tog velikog problema. Budući da je vuk zakonom zaštićena vrsta nama su u tom pogledu vezane ruke. Nažalost najgore je u svoj ovoj priči onima kojima on učini nemjerljivu štetu. Po meni tu država Hrvatska i njezina odgovarajuća ministarstva moraju prvi reagirati. Po onome što vidimo, svi stavljaju glave u pijesak poput nojeva i prave se kao da nema vuka. Podsjetit ću samo na nedavni pokolj stada u Murvici. Naši lovci u Pridragi ovih su ih dana zamijetili kako se vukovi vrzmaju na njihovom području. Držim osobno da će se sve više javljati problemi i na prometnicama, na kojima će prognana divljač tražiti spas od vuka. Naravno,ako se ne bude činilo ništa, nestat će i ovo malo stočara i njihove stoke, pa gdje smo onda. Radi se zaista o jednom složenom i kompleksnom pitanju, koje traži hitne odgovore, zaključio je predsjednik Ervin Mrkić Pestić.

26. travanj 2024 06:51