StoryEditorOCM
RegionalU TKONU, U SUBOTU 13. IZDANJE POPULARNOG NATJECANJA

Preko 1.400 natjecatelja iz 11 zemalja dolazi na Škraping 2018.

Piše I.I.
28. veljače 2018. - 21:33
skraping4-070309

Brojka 13 ove će godine donijeti sreću za Tkon, na otoku Pašmanu, gdje se u subotu održava 13. izdanje popularnog škrapinga. Ovogodišnje natjecanje u trčanju po škrapama Pašmana, naime, obilježit će otvorenje Škraping-centra u središtu Tkona, vrijednog milijun kuna.
Škraping je vrlo zahtjevna i naporna disciplina adrenalinskog sporta. Traži izuzetnu opreznost jer pad u škrape koje na mjestima znaju biti jako oštre, može biti neugodan i bolan. No, uza sve to, škraping se iz Tkona uspješno proširio na cijelu Dalmaciju, što će se, sigurno, potvrditi i ove subote kada se očekuje dolazak nekoliko tisuća natjecatelja i gostiju, među kojima najviše zagriženih škrapera iz – Zagreba. Samo za utrku ove se godine prijavilo više od 1400 škrapera svih uzrasta.
– Zadovoljni smo brojem prijavljenih natjecatelja koji dolaze iz, čak, 11 zemalja. Slovenija, Njemačka, Češka pa čak i Velika Britanija zastupljene su na ovogodišnjem Škrapingu, a kao i uvijek, najviše natjecatelja dolazi iz Hrvatske – govori nam Martina Rudić iz TZ općine Tkon koja je uz JKU "Prvenje" jedan od suorganizatora natjecanja, dodajući kako su i ove godine organizirali poseban prijevoz autobusima iz Zagreba.
Novitet škraping natjecanja ove godine je svakako Škraping-centar, u čiju je izgradnju utrošeno oko milijun kuna. Od toga je 60 posto sredstava osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a 40 posto Općina Tkon.
– Iako će Škraping-centar biti otvoren na dan natjecanja, njegovo službeno otvorenje pričekat će nekih mjesec dana jer još čekamo uporabnu dozvolu. U prizemlju centra je izložbeni i prodajni prostor, dok se na prvom katu nalazi virtualni muzej škrapinga – govori Martina, napominjući kako će se na dan natjecanja u centru održati Sajam hrvatskih otočnih proizvoda.
Organizatori su ove godine, uz tri uobičajene discipline škraping natjecanja (marathon, challenger i active), dodali i četvrtu – light, odnosno "laganini" disciplinu dužine šest kilometara, namijenjenu za ugodnu šetnju obitelji s djecom i starije ljude.
– Prva i najteža disciplina "Marathon", dužine 45 kilometara, predviđena je za iskusne sportaše, a kreće iz Banja prema Tkonu. Druga disciplina je "Challenger" i duga je 25 kilometara, a sudionici tijekom natjecanja na toj ruti mogu uživati u starinama i ljepotama Pašmana – objašnjava Martina, dodajući kako je treća disciplina "Active", u kojoj i ove godine ima najviše prijavljenih, kombinacija hodanja i trčanja na svježem zraku, duljine 12 kilometara, a u kojoj će natjecatelji imati pogled na Nacionalni park Kornati i zadarski arhipelag.
– Ovaj vikend na našem otoku očekujemo više od 2000 ljudi, kako natjecatelja tako i pratnje koja dolazi s njima, njihovih obitelji i prijatelja, a ni ove godine nismo zaboravili na zabavu – naglašava Martina i podsjeća kako će u subotu, nakon svečanog proglašenja pobjednika "Škrapinga 2018." i dodjele diploma za najbolji proizvod/suvenir Sajma otočnih proizvoda, nastupiti "Balboa band" iz Zadra.
U nedjelju će se održati i Škrapić – mali Škraping za djecu, u organizaciji DV "Ćok" iz Tkona, na kojem će sudjelovati više od 150 malih škrapera iz brojnih dječjih vrtića diljem Zadarske županije.
 

20. travanj 2024 12:52