StoryEditorOCM
RegionalREKONSTRUKCIJA VRIJEDNA 27 MILIJUNA KUNA

Kreće obnova Gornjeg i Donjeg mosta u Ninu

Piše I.I.
5. ožujka 2018. - 20:09
nin_poplava10-120917

U poplavi katastrofalnih razmjera koja je prošle godine u rujnu zahvatila područje Zadarske županije zasigurno je najviše nastradao grad Nin i njegova okolica kojem su tada djelomično uništeni i oštećeni Gornji i Donji most – glavna poveznica svih stanovnika i posjetitelja sa starom gradskom jezgrom odnosno centrom grada. No uskoro bi oba mosta trebala biti rekonstruirana jer je Vlada Republike Hrvatske zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u svoj godišnji plan uvrsti projekt obnove dvaju mosta vrijedan 27 milijuna kuna. Financijska sredstva za obnovu dvaju spomenika kultura predviđena su u financijskom planu Hrvatskih cesta za 2018. godinu.

- Ovaj tjedan krećemo u dogovore s Hrvatskim cestama gdje ćemo odrediti kada će biti objavljen natječaj za izvođača radova. Nadam se da će radovi na obnovi i rekonstrukciji započeti krajem travnja, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Iako se dovršetak obnove mostova očekuje do kraja godine, gradonačelnik Ćurko je napomenuo kako je iznimno bitno da radovi započnu prije turističke sezone.

- Prvenstveno je potrebno ponovno normalizirati život na ovom području, a vjerujem kako će svim turistima biti zanimljivo vidjeti obnovu mostova pogotovo kada saznaju što se točno dogodilo, reko je Ćurko dodajući kako će tijekom trajanja rekonstrukcije biti postavljen alternativni prijelaz stotinjak metara od mosta prema ninskoj solani.

Radovi uključuju novo temeljenje i statičko učvršćivanje strukture obaju mostova, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mosta, izradu slivnog kanala na mostu, uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz most.

Nakon obnove konstrukcije mosta i izvedbe novih dijelova, iz ispod mostova će se ukloniti mulj nanesen u poplavi, uklonit će se i drugi materijal koji je bujica nanijela u more ninske lagune.

26. travanj 2024 18:24