StoryEditorOCM
RegionalVELIKA NAGRADA OTOKA VIRA

U nedjelju starta četvrto izdanje međunarodne biciklističke

Piše Kažimir Škrbić
10. ožujka 2018. - 10:00
VN_000.JPG

Najmanje 14o licenciranih biciklista i biciklistica iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Slovačke te Bosne i Hercegovine startat će u nedjelju 11. ožujka na „Velikoj nagradi otoka Vira“, četvrtom međunarodnom biciklističkom cestovnom natjecanju kojemu je domaćin otok Vir uz organizaciju destinacijske kompanije „Vir turizam“, sponzorstvo Općine Vir i tehničku podršku Biciklističkog kluba „Zadar“. Ova je utrka ujedno i prva od 10 ovogodišnjih bodovnih utrka Hrvatskog biciklističkog saveza za Kup Hrvatske u cestovnom biciklizmu.

„Velika nagrada otoka Vira već je u premijernoj godini prepoznata od strane svih klubova iz regije kao izuzetno dobro organizirana utrka, pa ove sezone na četvrtom izdanju uz sve najbolje hrvatske i slovenske bicikliste, očekujemo i nastup najboljih kadeta i juniora iz drugih europskih zemalja“, najavljuju u BK „Zadar“ nedjeljnu utrku na Viru. Tako ćemo na Viru vidjeti mnoge aktualne i višestruke prvake Hrvatske i osvajače medalja u raznim biciklističkim disciplinama, a bit će podijeljeni u 13 dobnih kategorija od U-11 do U-23, odnosno do juniora i juniorki te veterana i rekreativca. „Velika nagrada otoka Vira“ održat će su kroz tri utrke sa startom na virskoj rivi i krugovima od 11 kilometara Virskim prstenom, a posebno impresivan doživljaj za bicikliste bit će atraktivna staza u prirodnom ambijentu s pogledom pogled na Virsko more. Prvi start predviđen je u 10:30 (do 11:30) s vožnjom jednog kruga; druga utrka starta od 11:50 do 13:25 (voze se četiri kruga), a treća i posljednja utrka vozi se od 13:45 do 16:15 (sedam krugova). Nakon svih održanih utrka, najkasnije od 16:30, destinacijska kompanija „Vir turizam“ osigurala je zabavni program s nastupom „Zaratino banda“, kao i ručkom te okrjepom za sve natjecatelje, a na samom kraju dijelit će se pehari i novčane nagradne za kategorije koje se natječu za Kup Hrvatske.

SLOVAČKI I POLJSKI BICIKLISTI PRVI PUT NA VIRU

Prema posljednjim podacima s imenima prijavljenih biciklista za utrke u kategorijama, od virske rive i dalje Virskim prstenom vozit će najmanje 140 natjecatelja iz 23 kluba iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te prvi put – Slovačke i Poljske. Klubovi koji će sudjelovati su sljedeći: BK „Zadar“, BK „Mura Avantura“, BK „Rijeka“, BK „Makarska“, BK „Lokomotiva“, BK „Fortica“, BGK „Tuškanac“, BBK „Orlov krug“, BK „Dinamo“, BK „Stubaki“ i BK „Zagreb“ (za Kup Hrvatske), KD „Sevnica“ i „Ljubljana AS“ (Slovenija), BK „Mostar“ i BK „Široki“ (Bosna i Hercegovina), CK „Olympik Trnava“ i CK „Karpaty Smolenice“ (Slovačka) te LKS „Atom Boxmet Dzierżoniów“, WLKS „Krakus Kraków“, UKS „Moto Agbud Stelweld Jelcz – Laskowice“, KTK „Kalisz“, KLTC „Konin“ i „Team SMS Śvidnica“ (Poljska).   

DOSAD SU DOMINIRALI SLOVENSKI BICIKLISTI

Prvu „Veliku nagradu otoka Vira“ (VN otoka Vira) vozilo je u travnju 2014. ukupno 96 biciklista iz 19 klubova Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a najuspješnija momčad bila je ljubljanska „Radenska AS“. Druga VN otoka Vira održala se godinu dana kasnije zajedno s godišnjom Skupštinom Hrvatskog biciklističkog saveza, a sudjelovalo je 165 natjecatelja iz 24 momčadi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Kao i godinu ranije, Slovenci su odnijeli najviše trofeja, a ovog puta najuspješnija je bila momčad „Adria Mobil“ iz Novog Mesta.

„Radenska AS“ ponovno je bila najbolja 2016. godine na trećem izdanju međunarodne VN otoka Vira, a utrku ćemo pamtiti po izostanku rekreativaca i veterana, snažnom vjetru, brojnim padovima na stazi i sudjelovanju 150 biciklista iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Prošle godine nije vožena VN otoka Vira.   

POSEBNA REGULACIJA PROMETA

Osim vozila osiguranja „Velike nagrade otoka Vira“, biciklističkih klubova i Hitne pomoći, kao i vozila s oznakama „press“ koji će na stazu utrke izaći prije nego startaju biciklisti, prometno kretanje duž biciklističke staze na Viru neće biti moguće za sva druga vozila u vremenu od 10 do 17 sati, odnosno do kraja svih utrka. 

Također, predviđen je i parking prostor uoči utrke kod restorana „Kotarina“ ili lijevo od ureda virske Turističke zajednice, jer je parking prostor kod Općine Vir rezerviran za prateća vozila iz biciklističkih klubova.

Iznimno će se kroz ulicu Put bunara puštati promet onda kada se bude vozilo više krugova (druga utrka od 11:50 do 13:25 i treća od 13:45 do 16:15). Kako izgleda staza „Velike nagrade otoka Vira“ možete pogledati na karti otoka s označenom linijom kretanja biciklista.

 

 

 

18. travanj 2024 11:40