StoryEditorOCM
RegionalOVE SUBOTE, OD 10 DO 12 SATI, NA TRGU SVETOG JURJA

Dan narcisa na Viru

Piše Kažimir Škrbić
19. ožujka 2018. - 14:46
NARCIS_000

Petu godinu uzastopno Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ provodi humanitarnu manifestaciju „Dan narcisa“ kojom se promovira prevencija i rano otkrivanje raka dojke. Od ovog zloćudnog oboljenja u Hrvatskoj svaki mjesec umre 90 žena, pa je taj alarmantni podatak najbolji poticaj organiziranja i provođenja „Dana narcisa“ širom Hrvatske kako bi se žene educiralo o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji i javnozdravstvenoj kampanji koja će se uz malu proljetnu feštu s triom „Fontana“ iz Zadra, održati na Trgu svetog Jure u subotu 24. ožujka od 10 do 12 sati, a ove godine organizira se pod nacionalnim motom „Zdravlje – svjetlo života“.

U sklopu ove humanitarne manifestacije Općina Vir svake godine donira sredstva udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka, a manifestacija je ujedno prigoda i građanima otoka Vira da svojim velikodušnim donacijama pomognu kupnju aparata za zračenje i unaprjeđenje zdravstvene skrbi za osobe oboljele od raka dojke. Dobrovoljnim prilozima na štandu „Vir turizma“ uz dobivanje cvijeta narcisa, kao simbola ove humanitarne akcije koja se u Hrvatskoj organizira od 1997. godine, ujedno i simbola proljeća, svjetla i izdržljivosti, pomaže se krajnji cilj – provođenje liječenja onkoloških pacijenata s područja Zadarske županije u Općoj bolnici Zadar.

U protekle četiri godine – koliko se na Viru obilježava Svjetski dan borbe protiv raka dojke, prikupljeno je oko 20 tisuća kuna donacija građana i 60 tisuća kuna koliko je Općina Vir donirala udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka. Prva akcija „Dan narcisa“ u Hrvatskoj održana je 5. travnja 1997. godine u Zagrebu u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju pod vodstvom dr. Ruže Sabol, a od 22. ožujka 2014. godine i Vir se pridružio sredinama koje obilježavaju „Dan narcisa“.


 

24. travanj 2024 17:01