StoryEditorOCM
RegionalDOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI U PREKU

Prikupljeno 19 doza dragocjene tekućine

Piše Zadarski.hr/Naši školji
20. ožujka 2018. - 12:51
IMG_8689_1112x800.JPG

U prvoj ovogodišnjoj akciji, koja se u ponedjeljak održala u POU Dom na žalu, članovi DDK Preko prikupili su 19 doza krvi. Nažalost, zbog trenutačno nezadovoljavajućeg zdravstvenog stanja sedmero je članova  odbijeno.

- Imali smo i boljih rezultata, ali događa nam se svojevrsna smjena generacija u aktivu, a k tome još uvijek haraju viroze i prehlade pa se stariji članovi uglavnom nisu odazvali. Ali zato nas raduje što je bilo više mladih, a pogotovo što su smo imali goste iz Zadra, komentirala je predsjednica DDK Preko Jelena Đuriš, na čiji su se poziv akciji odazvali Zadrani Mate Narančić, Šime Feštini, Jurica Jurjević i Marlon Duspara, igrači Malonogometnog kluba Termin.

Žao im je, kažu, što nisu poveli više suigrača, ali na ljetnu akciju doći će u mnogo većem broju jer se u klubu žele posvetiti i humanitarnom radu.

Prema riječima dr. Marijane Nadinić, voditeljice Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice, koja uz Crveni križ Zadar tradicionalno organizira akcije darivanja krvi diljem Zadarske županije, smjena generacija u aktivima uobičajena je pojava.

- Obnova članstva negdje ide brže, negdje sporije. Voditi aktiv nije jednostavno, treba mnogo truda da bi se zainteresiralo i pridobilo mlade članove, treba puno raditi i uložiti cijelog sebe i svoje slobodno vrijeme. Ali svi su aktivi vrlo vrijedni i mi nemamo problema sa zalihama nijedne krvne grupe. U proljeće akcije organiziramo i u srednjim školama, u trećim i četvrtim razredima, ali unatoč kontinuirano dobrom odazivu, uvijek apeliramo na darovatelje i buduće članove da se aktiviraju ljeti, kada su potrebe za krvlju mnogo veće. Jer, krv ima rok trajanja i ovo što prikupimo sada nikako nije zaliha za ljetne mjesece. Eritrocitni krvni pripravci, primjerice, imaju rok 35 dana, plazma godinu dana, a trombociti samo pet dana, objašnjava dr. Marijana Nadinić i podsjeća da se na Odjelu za transfuziju krvi  triput tjedno, utorkom od 7.30 do 14 sati, srijedom od 14 do 19 sati i petkom od 7.30 do 13.30 sati može donirati krv, a svakog radnog dana od 7.30 do 13.30 sati može se dati uzorak krvi za Registar Ane Rukavine.

Aktiv DDK Preko ima 60-ak članova, a u prvoj ovogodišnjoj akciji krv su dali: Katarina Šoša, Jakov Sorić, Jure Brižić, Stipe Nižić, Robert Šoša, Adam Miloš, Željko Rađa, Josipa Jerolimov, Mate Matacin, Daniel Popović, Zlatko Klarin, Ivo Šoša, Pave Sorić, Hrvoje Sorić, Renato Kereš, Mate Narančić, Šime Feštini, Jurica Jurjević i Vjeko Mazić. Odbijeni su: David Šajerec, Kristijan Smud, Danijela Šoša, Seka Gregov, Silvana Vidović, Evelin Dorkin i Marlon Duspara.

Predsjednica aktiva Jelena Đuriš zahvaljuje svima koji su se odazvali, posebno članicama aktiva koje su pripremile kolače i najavljuje novu akciju za kraj srpnja.

Kao i svaki put dosad, obrok dobrote organiziran je u Taverni Joso.

19. travanj 2024 15:48