StoryEditorOCM
RegionalPLITVIČKE LITICE SMRTI: KOLIKO JE SIGURAN NAŠ NAJVEĆI NACIONALNI PARK

S ovog mjesta je Korejka pala u provaliju ravno pred grupu zaprepaštenih turista

Piše Mario Pušić / JL
21. ožujka 2018. - 19:59
plitvice222

Kroz ulaz “Broj 1” uđe najviše gostiju Nacionalnog parka Plitvička jezera, vjerojatno i zato što je samo 50 metara dalje najljepši vidikovac, onaj na jezero Kaluđerovac te na Veliki slap, piše Jutarnji list.

Keum Ja Yoo (53) iz Južne Koreje sa skupinom svojih zemljaka, a u društvu supruga i dvije kćeri, prošla je tom rutom u subotu. Krenuli su oko 11 sati, trebala je to biti šetnja prije dogovorenog ručka. Stotinjak metara dalje nisu skrenuli desno, na vijugavo spuštanje prema jezerima i dalje prema Velikom slapu, nego su produžili stazom preko stijena ravno. Ograda koja se proteže od vidikovca dalje prati stazu prema dolje, no ne i stazu kojom je išla Keum. Nakon što obiđe Kaluđerovac, staza dalje prati jezero iznad njega, Gavanovac. Tamo nema raslinja, pa je pogled na jezero ljepši, ali su stijene strmije i opasnije.

Teške ozljede

Puteljak je širok između metar i pol i dva, a umjesto ograde, uz provaliju je poredano kamenje, više kao neka markacija, nego kao zaštita od pada. Grupa je bila u hodu, voditeljica na čelu kolone, a turisti u manjim skupinama iza nje. Keum je hodala desno. U jednom trenutku je proklizala i pala. Nije bilo raslinja koje bi ublažilo pad. Njezino tijelo udaralo je o oštre stijene i palo sa 80 metara visine na šetnicu uz samo jezero i pred grupu koja je nailazila tim putem. Nije bio potreban angažman HGSS-a za izvlačenje jer je teren na kojemu je ležalo njezino teško ozlijeđeno tijelo bio pristupačan. Intervenirala je ekipa Hitne pomoći iz obližnje Korenice te je pacijenticu prevezla u Opću bolnicu Karlovac.

- Osoba je zaprimljena u životno ugroženom stanju, s višestrukim teškim ozljedama cijelog tijela, kakve i uzrokuje pad s visine. Unatoč velikom naporu medicinskog osoblja naše bolnice, pacijentica je preminula nekoliko sati kasnije - rekao je dr. Ervin Jančić te izrazio žaljenje.

Bolničko osoblje upoznalo je članove njezine obitelji s kakvim je teškim ozljedama njihova supruga i majka dovezena u bolnicu te su shvatili da sav liječnički napor nije mogao biti dovoljan da je održi na životu. Na mjestu događaja u tim je trenucima već trajao policijski očevid, nakon kojega je uslijedila i istraga. Glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević potvrdila je da je državljanka Južne Koreje bila u skupini turista iz svoje zemlje te se poskliznula i pala.

- Taj dio staze nije bio ograđen i bio je otvoren za sve posjetitelje. Osoba se nije izdvojila iz skupine, nije u tom trenutku fotografirala niti radila ‘selfie’ - potvrđeno nam je u policiji.

Kobni trenutak

Policijskom istragom je zaključeno da nije bilo elemenata kaznenog djela, nego se radilo o nesretnom slučaju te su svoje izvješće s takvim zaključkom dostavili Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. Osim toga, o svojim nalazima obavijestili su i državne inspekcije koje bi trebale utvrditi je li bilo propusta u radu Javne ustanove koja upravlja Parkom. Bivša ravnateljica Parka koja je sada voditeljica službe prihvata posjetitelja, Natalija Božičević, kaže da se gošća u kobnom trenutku nalazila na stazi kojom prođe većina njihovih gostiju.

Dok razgovaramo, šećemo istom rutom, staza je otvorena i danas. Sada je tamo ugaženi snijeg, na mjestu je poledica protiv koje se bore posipavanjem piljevinom i pijeskom jer sol ne smiju koristiti. Makar i u zimskoj obući, treba biti itekako oprezan. Kraj nas prolaze grupe gostiju s Dalekog Istoka, svaki drugi je u ljetnim platnenim tenisicama. Jednako tako u ljetnim mjesecima isti gosti park obilaze u japankama.

Upozorenja

- Očito je da ne dolaze dobro pripremljeni, odnosno nisu upoznati s uvjetima na Plitvičkim jezerima, iako mi stalno na to upozoravamo. Na našim stranicama navodimo da su tu specifični uvjeti, da su staze neravne i skliske i da je potrebna pažnja jer se radi o nacionalnom parku, o otvorenom i planinskom prostoru - kaže Natalija Božičević.

O konkretnom slučaju ne zna puno. U subotu nije bilo snijega, nego je padala kiša. Žena koja je bila vodič grupe nije vidjela sam pad. Čekaju rezultate policijske istrage.

- Teško je kada se ovako nešto dogodi jer ovo nije mjesto na kojem bi ljudi trebali stradavati, nego uživati u ljepoti prirode. Možda im i to, pogledi na jezera, odvuku malo pažnju, pa popusti koncentracija. Ne znamo još je li se gospođa samo okliznula ili je možda radila fotografije - dodaje Natalija Božičević.

Na Plitvicama je 23 km posjetiteljskih staza, do prije pet godine nijedna nije bila ograđena.

- S tom praksom smo počeli tada i kroz godine ih postavljamo. Mijenja se profil naših gostiju, sve su stariji te i to moramo imati u vidu. Razmišljamo o uvođenju jednosmjernog kretanja. Svaki posjetitelj osiguran je već s kupljenom ulaznicom, svake godine u sezoni plaćamo jedan tim Hitne pomoći koji stalno dežura na području parka, baš kako bi intervencija u slučaju nesreće bila što brža, rendžeri parka su svakodnevno na terenu - kaže nam Natalija Božičević i dodaje kako je Uprava Parka u stalnom kontaktu s veleposlanstvom Južne Koreje te je upoznala obitelj s pravima oko odštete zbog pogibije njezina člana.

Prije dvije godine razmišljalo se o zabrani ulaska neadekvatno obuvenih posjetitelja, no to još ostvareno, nego je sve stalo na upozorenjima i savjetima

Plitvice su prvog milijuntog posjetitelja po sezoni obilježile još 2011. godine. Posljednja uprava je tako od javnosti gotovo zatajila informaciju o broju posjetitelja u prošloj godini, a bilo ih je 1,720.331, što znači 4713 turista svakoga dana, čime je više nego udvostručen prijeratni broj turista. U sigurnost se kroz gradnju staza, ograda, vidikovaca ulaže između 20 milijuna i 30 milijuna kuna godišnje, odnosno desetak posto prometa, piše Jutarnji list.

U deset godina 4 smrtna slučaja
2007.
njemački bračni par pao je sa 70-metarske litice, Marija Braun (82) zapela je za kamen, okliznula se i počela padati, suprug August (87) pokušao ju je dohvatiti, pali su zajedno u jezero Kaluđerovac i poginuli
2014.
24-godišnji Japanac pokušao je uslikati Veliki slap, pa pao s litice, od pada u provaliju zaustavilo ga je drvo, a sa stijene spasio HGSS
2015.
tri turistkinje iz Južne Koreje praveći “selfie” izvan označene rute pale su u 30-metarsku vrtaču, prošle su s lakšim ozljedama
2015.
54-godišnja slovačka državljanka provukla se kroz ogradu i pala s litice - na mjestu je poginula
2016.
20-godišnji Kanađanin hrvatskih korijena sišao je s rute i pao sa 70-metarske stijene - teško se ozlijedio
2018.
poginula je 53-godišnja državljanka Južne Koreje
19. travanj 2024 19:15