StoryEditorOCM
RegionalMJESNI ODBOR SILBE O NOVOM NASIPANJU UVALE POCUKMARAK

"Nije učinjena ekološka šteta – želi se spriječiti urušavanje puta"

Piše P.O.
24. travnja 2018. - 23:50
silba

Mještani Silbe s razlogom su oprezni kada je riječ o nasipanju u uvali Pocukmarak gdje je prije dvije godine također došlo do nasipanja radi izgradnje šetnice. Nakon što su mještani pokrenuli peticiju, zadarski su konzervatori obustavili radove jer se na trasi nove šetnice našlo zaštićeno arheološko nalazište, manja nekropola iz 4. stoljeća, dok je u podmorju uvale Pocukmarak na dubini od 2-3 metra potopljeni antički lukobran.

Ali, sa Silbe nam je stiglo novo upozorenje s fotografijom novog nasipanja u uvali Pocukmarak. Objašnjenje smo dobili iz Mjesnog odbora:

-MO Silba upoznat je sa situacijom i bio je na mjestu događaja. Materijal koji je nasipan sastoji se od kamenih iskopina, ne sadržava građevinski otpad. Put pod kojim je nasipan nalazi se u neposrednoj blizini mora, a prilikom nevremena žal se pomiče i tako stvara mogućnost urušavanja. Iako ne znamo tko je nasuo kamen, rečeno nam je da je to učinjeno kako se put ne bi urušio. Iako ne opravdavamo samoinicijativnu sanaciju bez kontaktiranja nadležnih, vrlo dobro znamo koliko nadležnim službama treba da reagiraju u ovakvim slučajevima, a obzirom da se radi o kamenu, a ne o građevinskom otpadu, smatramo da nije učinjena ekološka šteta niti da je to korak nekoj budućoj ilegalnoj radnji, kao što je betoniranje plaža i sl. Ukoliko se ispostavi tendencija ilegalnim radnjama, MO Silba reagirat će po hitnom postupku, izjavila nam je Paula Bolfan. P.O.

26. travanj 2024 06:51