StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ČLANOVI DIPLOMATSKO-GOSPODARSKOG KLUBA U POSJETU ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Longin: Ponosni smo što je Zadar postao druga luka u Europi na Pomorskom putu svile

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2018. - 16:33
DIPLOMATI 19

U Domu Zadarske županije održan je sastanak članova diplomatsko-gospodarskog kluba sa predstavnicima HGK - Županijske komore Zadar, Obrtničke komore i razvojnim agencijama i predstavnicima dijela lokalne samouprave.

Na sastanku su bili gospodarski savjetnici i trgovinski predstavnici stranih veleposlanstva rezidentnih u Republici Hrvatskoj iz Australije, Azerbajdžana, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Francuske, Grčke, Indije, Indonezije, Izraela, Katara, Kazahstana, Kosova, Libije, Mađarske, Makedonije, Poljske i Turske.

Cilj ovog sastanka kojeg Zadarska županija organizira u suradnji sa Ministarstvom vanjskih i europskih poslova je predstaviti gospodarske potencijale naše županije te na taj način kroz sustav gospodarske diplomacije promovirati lokalno poduzetništvo i gospodarstvo te otvoriti mogućnost novih poslovnih suradnji i širenja tržišta.

Istaknuvši kako je Zadarska županija u 25 godina postojanja napravila niz značajnih kontakata na međunarodnom planu i da su pred nama nove mogućnosti župan Božidar Longin je rekao:

"Ono što je nama najvažnije i na što smo skrenuli pažnju, to su novi projekti. S ponosom ističemo da je pred nama jedan novi period gospodarskog uzleta, ja sam apsolutno optimista i siguran sam u to. Prezentirali smo i nove mogućnosti koje nam nudi buduće prometno čvorište koje će Zadar sigurno biti."

Još je dodao kako je ponosan na činjenicu da je zadarska luka ušla na Pomorski put svile, da smo druga luka u Europi na tom putu te da je to nama veliki iskorak i garancija budućnosti.

U ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija obratio se pomoćnik ministrice Joseph Gene Petrić koji je kazao da ovim posjetom žele prikazati gospodarske potencijale Hrvatske.

"U sklopu jačanja ukupnih gospodarskih odnosa imamo program u sklopu kojeg vodimo po županijama veleposlanike i gospodarske savjetnike, ovaj put smo izabrali Zadarsku županiju jer ona je jedna svijetla točka što se tiče uspješnosti u Hrvatskoj i htjeli smo taj uspjeh pokazati, kako se to radi u pogledu infrastrukturnog i trgovinskog razvoja, isto tako i turističkih potencijala. U tom smislu jako smo sretni što smo dana ovdje, što diplomatski zbor ima šansu vidjeti uspješne priče iz Zadra. U dva dana koliko smo ovdje iz raznih kuteva će vidjeti na koji način to Zadar radi."

U ime članova diplomatsko-gospodarskog kluba obratio se Antonio Garcia, ataše veleposlanstva Belgije u RH U nastavku svog boravka u Zadarskoj županiji gosti su obišli Luku Gaženica i Zračnu luku Zadar.

26. travanj 2024 18:13