StoryEditorOCM
RegionalFOTO: SILBENJANI BRINU O SVOM OTOKU

Kod silbenskih grebena pronađena “mrlja” plastičnog otpada duljine jedne milje i širine 30 metara!

Piše A.F.
3. svibnja 2018. - 19:05
silba_6n

U organizaciji inicijative mladih “Silba Vibra” i Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštin otoka Silbe, organizirana je akcija čišćenja otoka.

U akciji je sudjelovalo nešto više od 20 volontera koji su očistili obalu i plažu od luke Mul do uvale Sutorišće, na istočnoj strani otoka. Ovo nije prva akcija ovog proljeća, a razlog zbog kojeg se kontinuirano nalaze vikendima je najezda plastike koja pogađa hrvatsku obalu. Ovoga je proljeća problem plastike prerastao dosadašnje razmjere pa je tako kod silbenskih grebena pronađena “mrlja” plastičnog otpada duljine jedne milje i širine 30 metara.

- Primjetili smo da je obala otoka zagađena sa svih strana. Prilazili su nam mještani i pitali nas kako smo to očistili uvalu kad je drugi dan opet sve bilo puno plastike, što bi značilo da plastični otpad dolazi svaki dan. Nažalost, ono što smo očistili je površinski, a teško nam je i zamisliti koliko se slojeva plastike nalazi pod morskim travama i u okolnom grmlju. Predmeti koje smo najviše pronalazili su ribarske kašete i mrežice za uzgoj školjaka koje smo pronašli u neizmjernim količinama. Ovim putem apeliramo na one koji žive od mora da prestanu zagađivati ono od čega žive, rekla je Paula Bolfan, članica inicijative mladih “Silba Vibra” i Društva za zaštitu prirode i kulturne baštine otoka Silbe.

U akciji čišćenja najviše su ih fascinirala djeca koja su zapravo puno osvještenija nego što mislimo.

- Svjesni su oni problema onečišćenja, ali moramo ih uključivati u akcije i sami biti primjer očuvanja okoliša u kojem živimo. Sve su naše akcije namijenjene i odrasilma i djeci. U suradnji s Društvom, sve volontere opskrbljujemo vodom, voćem i rukavicama. Lokalni dionici u blizini obale koje čistimo nam uvijek nude okrijepu, a djelatnici čistoće na otoku pomažu nam sa sortiranjem. Tijekom akcija razgovaramo o problematici i pokušavamo pronaći rješenja kako da i turiste, koji samo što nisu stigli na sezonu, upozorimo na problematiku i objasnimo im da je i njihova dužnost čuvati okoliš u kojem provode svoj godišnji odmor. Nažalost, smatramo da nema dovoljno znakova i poruka upućenih turistima tijekom sezone pa smo odlučili da će jedna od budućih akcija biti dječja radionica izrade tabli upozorenja o zaštiti okoliša, objašnjava Bolfan.

Svjesni su kako ne mogu učiniti promjenu u jednom danu, no računaju da će djeca među sobom i svojim obiteljima širiti poruke i svijest koju dobivaju sudjelovanjem u ovakvim i sličnim akcijama.

26. travanj 2024 06:57