StoryEditorOCM
RegionalUZ DANAŠNJE OTVARANJE PREKRASNOG NOGOMETNOG TERENA

Pismo mještana Sutomišćice: kako smo izvukli svoje igralište iz ralja općinske vlasti!

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2018. - 14:26

Iz Sutomišćice nam je stiglo pismo o borbi mještana za spašavanje svog nogometnog igrališta prije devet godina. Pismo objavljujemo u cijelosti.


Priča o nogometnom igralištu u Sutomišćici, o kojem se ovih dana toliko priča u medijima, ne počinje "poljem s krumpirima" ili osnivanjem nogometnog kluba Mihovil. Nogometno igralište u Sutomišćici ima tradiciju još od Drugog svjetskog rata pa sve do današnjih dana.

To je bilo mjesto nedeljnog okupljanja i druženja ljudi s oba otoka. Prava tradicija nogometnog igrališta u Sutomišćici bila je u održavanju nogometnog Kupa otoka Ugljana i Pašmana. O tom legendarnom takmičenju između naselja ova dva otoka postoji bezbroj nezaboravnih priča o čemu svjedoče mnogi stanovnici u prisjećanju na ta vremena.

Kritični trenutak u povjesti ovog igrališta dogodio se početkom 2009. godine kada je lokalna vlast bez znanja mještana i suprotno njihovoj volji dala nogometno igralište privatnom investitoru za izgradnju hotela. Projekt je bio napravljen, ugovor zaključen i samo se još očekivala građevinska dozvola.

Kada su mještani doznali što se događa iza njihovih leđa, svi su se digli na noge i uz iznimni napor grupe mještana na čelu s Ivicom Profacom organizirali peticiju koja se na kraju pretvorila u plebiscit naroda. Iz razloga što su ugovori već bili potpisani, a financijske kompenzacije i cesije zatvorene, lokalna vlast nije imala namjeru tek tako odustati, što je bio razlog i uvod u druge kaznene procese koji su usljedili (kamenolom i nasip u Sutomišćici, centralni trg u Preku, koncesija u trajektnoj luci, itd ...).

Pritisnuta svim događanjima koja su uslijedila, lokalna vlast je ipak morala odustati od svojih planova i prihvati volju naroda. Igralište je napokon postalo ono što je oduvjek i trebalo biti: prepoznatljiv simbol mjesta Sutomišćica i otoka u cijelosti!

Ivica Profaca, Alen Pršut


 

23. travanj 2024 10:13