StoryEditorOCM
RegionalFOTO: VJEŽBA "SIGURNOST" U PRISTEGU I STANKOVCIMA

Ministar Krstičević:Ovo je sustav domovinske sigurnosti, profesionalan i odgovoran

Piše Zadarski.hr
16. svibnja 2018. - 16:59
sigurnost18_16052018_03.JPG

Terenski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18", koji se održava od 15. do 17. svibnja 2018. na području Dalmacije, predstavljen je predstavnicima državnih institucija i medija u srijedu, 16. svibnja, u Stankovcima i Pristegu. Nositelj vježbe je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a organizirana je u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova.

Prikazu terenskog dijela vježbe nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te predstavnici lokalne samouprave i županijski vatrogasni zapovjednici.

„Prošla sezona bila je iznimno teška, imali smo puno požara pa iza toga i poplava. Upravo zato Vlada Andreja Plenkovića sustavno se bavi sigurnosti pa smo tako donijeli i Strategiju nacionalne sigurnosti u srpnju prošle godine. Prepoznali smo kako nam treba sustav da bi se mogli nositi sa svim ovim ugrozama i rizicima. To je upravo sustav domovinske sigurnosti kakav smo imali i u Domovinskom ratu - sinergija i zajedništvo. Potreban nam je moderan sustav, koji mora biti racionalan, učinkovit i uspješan“, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je kako se intenzivno radi na uvježbavanju svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti pred protupožarnu sezonu kako bi bili još spremniji:

„Bilo je puno vatrogasnih vježbi po županijama, a ovo je središnja vježba kojim se želi provjeriti kako funkcionira cijeli sustav. U odnosu na prošlu godinu, vrlo je važno što je osnovano Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje su jedno mjesto pristižu sve informacije o situaciji na terenu kako bi se mogle donijeti najbolje odluke o rasporedu snaga i sredstava koje će biti angažirane.“

„Ova Vlada fokusirana je na sigurnosnu situaciju u Republici Hrvatskoj. Vidimo da se ona mijenja, izazovi se mijenjaju, a mi kao Vlada sustavu sigurnosti pristupamo ozbiljno jer je upravo sigurnost preduvjet gospodarskog razvoja, a sinergija između države i lokalne zajednice podignuta je na jednu višu i bolju razinu“, zaključio je Krstičević.

„Ovo je važan dan u razvoju sustava domovinske sigurnosti. Ova vježba vrlo je kompleksna i zahtjevna, ali siguran sam da će zaključak biti takav da gradimo moderan i učinkovit sustav, da napredujemo po svim elementima“, rekao je tom prigodom ministar Božinović, te dodao:

„Kada je u pitanju zaštita ljudi i sigurnosti, svi djelujemo kao jedno - vojska i policija, vatrogasci i HGSS. Ponosan sam zato što smo danas ovdje i što sustav daje odgovor na ono što se postavlja pred njega.“

U Društvenom domu u Stankovcima održan je brifing za promatrače vježbe, gdje je s ciljevima i provedbom nazočne upoznao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladen Vinković, koji je tom prilikom zaključio:

„Ovo je prvi put da se jedna ovakva vježba održava u Hrvatskoj, ovo je prva vježba na takvoj razini u sustavu domovinske sigurnosti.“Potom je u Pristegu kod Stankovaca održan pokazni dio vježbe - gašenje požara na otvorenom prostoru, u kojem su uz protupožarne snage na kopnu sudjelovali i protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 te helikopter Mi-8. Nakon prikaza gašenja šumskog požara ministar Krstičević čestitao je svima koji su sudjelovali na ovoj vježbi.

Posebno je pohvalio uvježbanost zračnih snaga HRZ-a sa zemaljskim protupožarnim snagama, zaključivši:

„Združili smo sve sposobnosti i vidjeli moć države na djelu. Ovo je sustav domovinske sigurnosti, profesionalan i odgovoran. Teško se boriti protiv prirode, ali sustav je učinkovitiji i operativniji za ovu protupožarnu sezonu. Mi smo spremni! Hvala na trudu i energiji koju ste uložili.“

„Zrakoplovne snage iz sastava 93. zb HRZ-a pokazale su dio svojih znanja i vještina, onaj dio koji ćemo koristiti u sklopu zadaća protupožarne sezone. Avioni Protupožarne eskadrile pokazali su kako izgleda izviđanje požarišta i inicijalni napad, napad u manjim grupama i kako izgleda koncentrirani napad“, pojasnio je načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnik Davor Turković.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Krešo Tuškan također je izrazio zadovoljstvo provedbom vježbe i spremnošću snaga Hrvatske vojske za nadolazeću protupožarnu sezonu.Zadovoljstvo međuresornom vježbom i djelovanjem svih snaga u sustavu domovinske sigurnosti izrazio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, kao i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, koji je također čestitao vatrogascima i drugim sudionicima na uspješno provedenoj vježbi.

Nastavak prikaza vježbe za promatrače i medije je u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, gdje će u realnom vremenu biti prikazan prijenos slike s vježbovne lokacije u Kistanjama, spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu. Vježba se održava na više lokacija u tri županije u Dalmaciji, u trajanju do 36 sati, tijekom kojih će se uz razrađeni scenarij provesti prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu.

Scenarij terenskog dijela vježbe predviđa više velikih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su ugroženi cestovni i željeznički promet te brojna naselja i NP Krka.Uz djelatnike DUZS-a, MORH-a i MUP-a te pripadnike Hrvatske vojske, u provedbi vježbe na terenu sudjeluju i djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja, pripadnici Vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije te Civilne zaštite, kao i drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti. Glavni cilj vježbe je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone, u kojoj će Hrvatska vojska sudjelovati sa zračnim, pomorskim i kopnenim snagama te po prvi puta i s bespilotnim letjelicama.

27. travanj 2024 05:48