VARA LI VAS VAŠ ZUBAR? Brojni stomatolozi nezakonito naplaćuju usluge koje pokriva HZZO, a za račune 'nikad čuli'; Ne dozvolite im da vas potkradaju, evo što o svemu kaže ministar

VARA LI VAS VAŠ ZUBAR?

Svaki stomatolog koncesionar koji naplaćuju pacijentima ono što mu je radio tijekom stomatološkog pregleda, mora, jednostavno mora izdati račun kojim potvrđuje da je naplatu obavio, rekao nam je prof. dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH.
Tako je Kujundžić postao prvi hrvatski ministar zdravstva koji se jasno i javno očitovao oko problema koji muči mnoge naše sugrađane, a koji su nemoćni išta promijeniti.
Naime, stomatolozi koncesionari, a i mnogi ginekolozi koncesionari, naplaćuju preglede u svojim ordinacijama, iako imaju ugovor sa Hrvatskih zavodom za zdravstveno osiguranje od kojeg dobivaju pozamašne glavarine.
Ali, kako im to očigledno nije dosta, još od pacijenata naplaćuju svoje usluge.
Evo i tri primjera rada stomatologa koncesionara.
Trojica mojih kolega odlaze kod svaki svoga stomatologa koncesionara. Jednome od njih stomatolog ne naplaćuje ništa, drugome naplati sve i za to mu ne izdaje račun, a trečemu naplati sve, ali mu nakon toga da račun. I to sve u istoj zemlji, odnosno istom gradu.
Naravno, ljudi se nakon toga pitaju što je zakonski, odnosno što je protuzakonito.
- To je jedno, nazovimo ga tako “šareno područje” gdje stomatolozi postupaju različito i svaki od njih ima objašnjenje za svoje postupanje. No, stomatolozi koncesionari mogu naplaćivati samo ono što nije ugovoreno sa HZZO-om, a ono što su ugovorili sa HZZO-om ne smiju naplatiti ni jednom pacijentu, kazuje ministar Kujundžić.
S ministrom Kujundžićem se slaže i dr. med. dent. Hrvoje Pezo, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, koji je inače privatnik i koji je na tržištu rada, pa koliko radi, toliko i zaradi.
- Kolegama stomatolozima koncesionarima nije lako. Dentalna medicina strahovito napreduje i ako neki koncesionar želi kvalitetno raditi mora i kupovati kvalitetne mateijale, koji su izrazito skupi, a koje HZZO ne plaća.
Apsolutno sam suglasan sa ministrom prof. dr. Kujundžićem, da svaki koncesionar stomatolog, koji naplati svoju uslugu, mora izdati račun, preko fiskalne blagajne i da taj račun pacijent mora uzeti.
Jednaku krivicu snose oni koji plaćaju bez računa kao i oni koji naplate, a ne izdaju račun. To je kršenje zakona i tome se mora stati na kraj, rekao je dr. Pezo. 
 

Naslovnica Regional

Najčitanije

PAZITE ŠTO KUPUJETE! DRŽAVA VEĆ 4 GODINE GONI DJEVOJKU ZBOG - MAJICE Izašla je u bijeloj majici poznatog švicarskog brenda, oko 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija koja traje do danas!

Izašla je u bijeloj majici poznatog švicarskog brenda, oko 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija koja traje do danas!
Večernji izlazak u bijeloj majici jednog poznatog švicarskog brenda, na kojoj je bio otisnut crni logo indijske ...
Izašla je u bijeloj majici poznatog švicarskog brenda, oko 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija koja traje do danas!

STRAVIČAN NAPAD USRED SPLITA, DOZNAJEMO ŠOKANTNE DETALJE: Muškarac divljački pretukao djevojku ispred noćnog kluba! Mlatio ju je i nakon što je pala na pod, u bolnicu je stigla u teškom stanju, hitno je operirana

Muškarac divljački pretukao djevojku ispred noćnog kluba! Mlatio ju je i nakon što je pala na pod, u bolnicu je stigla u teškom stanju, hitno je operirana
Policija je danas izvijestila kako je u petak rano ujutro oko šest sati, u Splitu ispred kluba muškarac fizički ...
Muškarac divljački pretukao djevojku ispred noćnog kluba! Mlatio ju je i nakon što je pala na pod, u bolnicu je stigla u teškom stanju, hitno je operirana