StoryEditorOCM
RegionalMNOGI MIJEŠAJU BEZOPASNE VODENE KOZICE I OSPICE KOJE SU IZUZETNO OPASNA BOLEST

Ospice su se približile Dalmaciji, liječnici upozoravaju na mogućnost epidemije!

25. svibnja 2018. - 14:05
bbimagehandler (1)

Na samo stotinjak kilometara od Splita pojavio se jedan slučaj ospica. Taj prvi slučaj oboljenja od ospica zabilježen je kod jednoga dječaka na području Hercegovine, u Čitluku.

Oboljenje je rezultat sve raširenije pojave necijepljenja djece, što bi moglo dovesti do epidemije. Potvrdu prvog slučaja ospica dali su jučer u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.
Na Kliniku za infektivne bolesti, u pratnji roditelja, u srijedu je dovezen dječak iz Čitluka zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. 

– Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je utvrđeno da se najvjerojatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila – rekao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. On je rekao kako je dječak stabilan te da će se liječiti u kućnim uvjetima. Dodao je kako nema mjesta za paniku, ali je upozorio da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji vrlo mala procijepljenost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR).

Upale prijete

– Moramo biti svjesni te činjenice te je za očekivati da bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine – dodao je.

Pozvao je roditelje da svoju djecu žurno cijepe. Ospice, poznate i kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice, vrlo su zarazna virusna bolest, a njezini glavni znaci su povišena temperatura, kašalj i osip. Iako se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine, a izvor zaraze je isključivo bolestan čovjek.

Postoji li opasnost od ospica u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, s obzirom na blizinu Čitluka, upitali smo dr. Vesnu Barišić, epidemiologinju s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, koja je voditeljica odjela distribucije lijekova na Higijenskom.

– Procijepljenost je u SD županiji nešto bolja negoli je bila prošle godine, no još je uvijek niža od one procijepljenosti od 95 posto koja bi nam davala sigurnost da se bolest neće proširiti. Početni simptomi ospica su kihanje, kašljanje, konjunktivitis i visoka temperatura. Bolest se prenosi respiratornim sekretom i osoba je zarazna četiri dana prije pojavljivanja osipa, a prestaje biti zarazna četiri dana nakon pojavljivanja osipa. Bolest može trajati tjednima i može imati lagane simptome, ali može izazvati i velike komplikacije. Ponajprije tu mislim na upalu pluća, upalu srednjeg uha i različite upale moždane ovojnice. Stoga apeliram da se cijepi svatko tko to može, a da osobe koje se nisu cijepile a dođu u kontakt sa zaraženom osobom odu unutar 72 sata od kontakta sa zaraženim kod epidemiologa, koji ih može cijepiti kako ne bi dobili ospice – rekla nam je dr. Vesna Barišić.

Zadnja dva slučaja ospica u blizini Splita zabilježena su prošle godine, i to u Baškoj Vodi. U Hrvatskoj se protiv ospica cijepi od 1968. godine, a cjepivo koje se sada upotrebljava je "Priorix", piše Slobodna Dalmacija.

26. travanj 2024 12:14