StoryEditorOCM
RegionalDJEČAK U KLAIĆEVOJ BOLNICI, DJEVOJČICA NA "KUĆNOJ NJEZI", UHIĆENA DVA DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE

Razlika u policijskim priopćenjima: jesu li znali za migrante u kombiju

Piše Iva Ivanac i Jutarnji list
1. lipnja 2018. - 23:05
migranti_kombi29-310518

Stanje djevojčice i dječaka iz Afganistana i Iraka, koje je policija ranila pucajući na kombi pun migranata na policijskoj blokadi u Donjem Srbu, sada je stabilno.

Iako su oboje izvan životne opasnosti, 12-godišnji dječak je zbog težine i kompleksnosti ozljeda, budući da mu je metkom probijena čeljust, tijekom petka prebačen u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

– Dječak je u petak prebačen u Klaićevu bolnicu te će tamo provesti još nekoliko dana. Curica koja je zaprimljena zbog ozljeda u predjelu lica, trbuha i desne ruke otpuštena je na kućnu njegu – rekao nam je Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, ma što taj službeni izraz – kućna njega – u ovom slučaju značio. Dodao je i da su djecu u četvrtak u bolnici, na samo pet minuta, posjetili i roditelji.

Razlika u priopćenjima

Dva dana nakon tragičnog incidenta u Srbu puno je pitanja koja su i dalje otvorena. Nedoumice poput gdje je i kako krijumčar prešao državnu granicu, te zbog čega je policija u priopćenju prvo rekla da imaju dojavu o tome da se u kombiju prevoze osobe, a kasnije je načelnik Anton Dražina izjavio da policija nije mogla znati što se nalazi unutra, upitali smo glasnogovornika PU zadarske Elisa Žodana.

Žodan nam nije mogao odgovoriti na pitanje gdje je krijumčar prešao granicu jer je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku, a sve informacije koje su prikupljene tijekom izvida, koji se provodi po nalogu nadležnog državnog odvjetnika, po Zakonu o kaznenom postupku su tajne i nisu javno objavljive.

No, zbog čega je u prvom priopćenju koje je poslano medijima napisano da je policija dobila dojavu o krijumčaru "za kojeg se sumnja da prevozi osobe...", a potom je načelnik Dražina na konferenciji za medije rekao da "policijski službenici nisu znali što se u furgonu nalazi"?

– Tu se radi o razlici inicijalne, odnosno početne informacije koja je medijima upućena kako bi imali osnovnu informaciju o događaju i provjerenih informacija koje su iznesene na konferenciji za medije u Srbu – kazao nam je Žodan.

Tko je pozvao Interventnu?

No, zašto je na terenu bila interventna policija ako policija nije imala prethodnih dojava o krijumčarskom vozilu, upitali smo.
– Svi policijski službenici PU zadarske upućuju se na službene zadaće sukladno prosudbi njihovih rukovoditelja. Interventna jedinica policije PU zadarske djeluje na cijelom području odgovornosti uprave, sukladno prosudbi o potrebama njihovog angažmana. Osim osiguranja javnih okupljanja, preprata i uhićenja, interventna jedinica sudjeluje i u svim drugim poslovima policije, pa tako i na zadaćama prevencije. Na području Srba interventna policija nije posebno upućena radi konkretnog događaja nego su bili angažirani u okviru redovitih zadaća – odgovorio je Žodan.
Kako nam je potvrđeno u policiji, svih 29 migranata iz Iraka i Afganistana zatražili su azil u Hrvatskoj odmah nakon uhićenja. No, koliko će vremena proći dok im se azil ne odobri, u ovom je trenutku teško prognozirati.

Uhapšen je vozač kombija, riječ je o državljaninu Srbije
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da je hrvatska policija uhitila osobu koja je bila u bijegu, a za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba, javlja RTL
- "Prema zadnjim informacijama s terena policija je uhitila osobu za koju se sumnja da je krijumčar, odnosno počinitelj ovih kaznenih djela. U ovom trenutku ne mogu više reći samo da je uhićen u Hrvatskoj i da ga je uhitila hrvatska policija", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući u emisiji RTL Danas. Dodao je kako policajci nisu mogli znati da pucaju na kamion pun ljudi te su postupali prema standarnim procedurama. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, riječ je o državljaninu Srbije koji je uhićen u krugu od nekoliko kilometara od mjesta na kojem se dogodila pucnjava.

 

NOVO, 21.05: U koordiniranim akcijama locirana i uhićena su dvojica državljana Republike Srbije, piše Jutarnji list. 

Dok su se dežurni liječnici zadarske Opće bolnice poslije ponoći u četvrtak intenzivno borili da spase živote 12-godišnjem Afganistancu i 12-godišnjoj Iranki, akcija hvatanja ilegalaca odvijala se i u Zagrebu.

Naime, četiri sata nakon tog incidenta na potezu od Donjeg Lapca prema Donjem Srbu, na zagrebačkoj Knežiji policajcima se sasvim opravdano tijekom kontrole prometa učinio sumnjivim kombi Mercedes Vito njemačkih oznaka. Dok su ga oko 1.45 sati pokušavali zaustaviti u zoni zagrebačke Knežije, akcija se ubrzala.

Vozač je stisnuo papučicu gasa te se u Ulici Rudolfa Bićanića naglo zaustavio kako bi dobio na vremenu za bijeg trčeći. Sva vrata kombija su se naglo počela otvarati, a uz vozača i suvozača iz kombija je u noć istrčalo 10 osoba, od kojih dvoje maloljetnika. Policajci su uspjeli uhvatiti. Lisice na ruke stavljene su 47-godišnjem državljaninu Srbije koji je 11 migranata prevozio preko Hrvatske u Njemačku. Kriminalističkom obradom nad njih 12 utvrđeno je da su u Zagreb došli iz Srbije preko Bosne, ali je točna ruta kojom su putovali ostala nepoznata. No, prema neslužbenim informacijama, jedan od mobitela privedenog krijumčara krije mnoge tajne pa su u tijeku provjere svih brojeva s kojima je komunicirao.

24. travanj 2024 19:32