StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ŠVERCER MIGRANATA NE OSJEĆA SE KRIVIM

Nebojša Marinković (59), koji je bježao policiji, dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti

Piše Mario Pušić i Zadarski.hr
2. lipnja 2018. - 21:56
krijumcar_srb-020618

Otkriven je identitet srbijanskog državljanina koji je kombijem od Donjeg Lapca do Srba u srijedu uvečer bježao policiji krijumčareći 29 migranata. Njegovo je ime Nebojša Marinković (59) iz Niša. 

Iako su mediji prvo prenijeli da je Marinković priznao počinjenje kaznenog djela, od izvora bliskih istrazi pouzdano doznajemo da se osumnjičeni ne osjeća krivim te da se brani šutnjom! 

Švercera ljudi sprovela su dva policajca, i to u prilično prljavoj odjeći zbog bježanja i skrivanja od policije. Marinkoviću je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti John Matek. Inače, krijumčar je nakon uhićenja u petak na širem zadarskom području, u subotu oko 14 sati prepraćen pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a u kasnim popodnevnim satima ispitan je u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu te potom na Županijskom sudu.

Sasvim je izvjesno da će osumnjičenik završiti u istražnom zatvoru. Osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ometanja istrage te ponavljanja kaznenog djela, sud kao vrlo snažan argument za takvu odluku ima opasnost od bijega, s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih bjegunaca u novijoj hrvatskoj povijesti.

Podsjetimo, on nije stao na policijsku zapovijed u Donjem Lapcu, kao ni pet kilometara dalje u Borićevcu, a u Srbu je probio policijsku barikadu. Nije ga zaustavila ni ona, pa ni policijski meci koji su uslijedili, jer je iz onesposobljnog vozila vozač nastavio bijeg trčeći u noć i maglu. Nažalost, tijekom policijske intervencije ranjeno je dvoje djece koje je, zajedno s još 27 ilegalnih putnika u teretnom kombiju, krijumčar pokušao prošvercati do Slovenije.

Ranjena djeca

Nasreću, od ranjene djece nijedno nije životno ugroženo, ni dječak kojemu je metak probio čeljust, ni curica koja je zadobila ozljede u predjelu trbuha, lica i desne ruke.

Dječak je na liječenju u Klaićevoj bolnici u Zagrebu, a djevojčica je otpuštena na kućnu njegu. Prema objavljenim snimkama, vidljivo je kako je policija pucala u gume, ali i da su najmanje tri hica završila u vjetrobranskom staklu i spoju s krovom. Pretpostavlja se da su migranti u Hrvatsku ušli pješice iz smjera BiH, negdje s područja Kulen Vakufa.

19. travanj 2024 19:48