StoryEditorOCM
RegionalDRAMA NA NEBU IZNAD PULE

Borbeni avion F-16 u kvaru gotovo sat vremena kružio nad gradom, preusmjeren putnički zrakoplov Croatia Airlinesa

Piše Jutarnji.hr
6. lipnja 2018. - 12:14
avioni

Gotovo sat vremena iznad Pule se u utorak navečer događala prava drama. Naime, vojni zrakoplov NATO pakta F-16 zbog tehničkih problema zatražio je slijetanje u pulsku Zračnu luku, i to baš u vrijeme kada je na pulski aerodrom trebao sletjeti zrakoplov Croatia Airlinesa na redovnoj liniji iz Amsterdama.

- Vojni NATO avion zatekao se u kvaru u letu i kružio je nad našim područjem zbog čega smo odgodili slijetanje aviona Croatia Airlinesa koji je u Pulu trebao sletjeti iz Amsterdama. Nakon što je neko vrijeme vojni avion kružio, odustao je od slijetanja i nastavio dalje, tj. nije ni pokušavao sletjeti u pulsku zračnu luku. Sve naše službe bile su u pripravnosti i situacija je sretno završila, otkrio je u razgovoru za Regional Express direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo, a prenosi Jutarnji.

Za vrijeme drame, koja je trajala nešto više od 45 minuta, Pulom su odzvanjali zvukovi borbenih aviona, s obzirom da se letjelici u kvaru približila još jedna F-16-ica, vjerojatno kao svojevrsna asistencija. Nakon nekog vremena F-16 je ipak odustao od slijetanja u Puli i nastavio dalje prema NATO-ovoj vojnoj bazi Aviano u Italiji.

Nije objavljeno kojoj članici NATO-a pripada F-16 koji se našao u nevolji.

Avion Croatia Airlinesa na liniji Amsterdam-Pula, koji je trebao sletjeti u 20:05, preusmjeren je prema Kvarnerskom zaljevu te je tamo u zraku 'čekao' razrješenje situacije s F-16. Nakon što se situacija normalizirala, avion iz Amsterdama sletio je u Pulu u 21:27 sati.

Let borbenih zrakoplova iznad Pule uznemirio je brojne građane jer su avioni bili bučni i nisu letjeli na velikoj visini. Također je i nekoliko vozila hitne pomoći pod sirenom izašlo na teren u isto vrijeme.

Čitatelji Regional Expressa su javljali sljedeće:

- Večeras oko 20:35 - 20:40 h na nebu iznad Pule pojavila su se dva aviona tipa F-16, a zvuk njihovih motora se snažno čuje na području grada. U trenucima dok ovo javljamo napravili su četiri kruga nad širim gradskim područjem. Nije nam poznato kojem zrakoplovstvu pripada ovaj par lovaca kao ni razlog njihova prelijetanja nad poluotokom. Flightradar daje podatke samo o "letjelici" Sabre11 za koju nisu navedeni nikakovi letni parametri no vidi se kruženje iznad Pule... navodno jedan F-16 ima problema sa motorom... Oko 21:00 ka aerodromu hita vozilo prve pomoći i neoznačeno policijsko vozilo. Na skretanju za Valturu puno ljudi koji prate šta se zbiva na nebu iznad aerodroma".

- Srećom oko 21 i 30 prema radiokomunikaciji... F-16 odlaze za Aviano... procijenili su da imaju goriva i da će motor izdržati, naveo je čitatelj, prenosi Jutarnji.

19. travanj 2024 13:56