StoryEditorOCM
ZdTubeFOTO & VIDEO: ODRŽANA "PATRIA 18"

Na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ vježba s bojnim gađanjem u kojoj je prikazano združeno djelovanje kopnenih i zračnih snaga

Piše MORH
8. lipnja 2018. - 20:03
patria_18_hrvatska_vojska_08062018_16

Na vojnom poligonu „Crvena zemlja“ u Kninu u petak, 8. lipnja 2018. održana je vježba „PATRIA 18“. Riječ je o vježbi s bojnim gađanjem koju su zajednički proveli Bojna grupa mehaniziranog pješaštva i 1. mehanizirana satnija 2. mehanizirane bojne Gromovi, postrojbe borbene potpore Gardijske mehanizirane brigade te stožeri 1. i 2. mehanizirane bojne uz potporu snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Cilj vježbe bio je prikazati integraciju kopnenih elemenata mehaniziranog pješaštva sa zračnim snagama pri provedbi napadnih taktičkih aktivnosti. Fokus je pritom bio stavljen na verifikaciju procedura vezanih uz operabilnost te interakciju između zračnih i kopnenih snaga. Provedbu vježbe promatrali su direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli i gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Viceadmiral Hranj obratio se sudionicima vježbe u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova te im čestitao na uspješnoj provedbi vježbe:

„Ovom ste vježbom, koja je kruna vaših višednevnih napora, još jednom svima nama i sebi pokazali i dokazali da je Hrvatska vojska u potpunosti spremna za sve one zadaće koje ovo društvo može postaviti pred nju.“

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade i direktor vježbe brigadni general Tihomir Kundid izdvojio je udruživanje manevarskih sposobnosti kopnenih i zračnih snaga kao najveće postignuće vježbe. Pohvalio je sve sudionike vježbe na izvrsnoj provedi zadaće:

„Pokazali ste besprijekornu razinu obučenosti i uvježbanosti. U taktičkom smislu izvedba je bila sjajna, u skladu s načelima uporabe mehaniziranih postrojbi. Pokazali ste taktičku zrelost, snagu, moć i, što je najvažnije, visoku razinu borbene učinkovitosti“, rekao je general Kundid te dodao:

„Imate razloga biti ponosni na sebe, jer su uloženi rad, trud, ali i odricanje u procesu obuke rezultirali ovako sjajno provedenom vježbom s bojnim gađanjem.“

16. travanj 2024 11:45