StoryEditorOCM
RegionalFOTO: PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. ANTE U OSTROVICI

​'Malo koji svetac uživa danas toliku popularnost kod vjernika'

Piše Marko Ledenko - Mane
13. lipnja 2018. - 20:37
DSC00181.JPG

U crkvi sv. Ante u Ostrovici vjernički puk Župe sv. Mihovila Lišane proslavio je 13. lipnja blagdan svetog Ante. Svečanu misu predvodio je župnik fra Luka Banić.

- Malo koji svetac uživa danas toliku popularnost kod vjernika. Sveti Ante doduše prvenstveno je htio da ljudi njegova vremena opet pronađu pravu vjeru, duboko iskustvo ljubavi Božje i milost Božju, ali su ga njegova konkretna čudesno ostvarena djela ljudima otkrila kao onoga kome Bog ništa ne uskraćuje. Suvremenici svjedoče da je sveti Ante znao napamet evanđelja i da je Bibliju dobro poznavao. Odatle je crpio mudrost i snagu za svoje neumorno propovijedanje. Moli za nas sveti Ante, molimo te mi da uz tvoje molitve idemo prema vječnosti - rekao je fra Luka Banić.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici inače je spomenik kulture, služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi, pa i stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom a uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk iz 18. stoljeća. U crkvi se također nalazio veliki barokni kip sv. Antuna (18.st.) i srebrni Paks-relikvijar sv. Ante.

Tijekom Domovinskog rata srpski pobunjenici crkvu su devastirali i srušili krov. Obnovljena je 1996. god. U župi, u mjestu Ostrovica, ima i pravoslavna crkva sv. Luke.

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti župski crkveni zbor s čuvenim starodrevnim pjevanjem mise koje se u župi njeguje stoljećima.

26. travanj 2024 23:57