StoryEditorOCM
RegionalLAKRDIJA U ŽUPANIJI PRI POKUŠAJU RASPRAVE O RADU NARODNOG MUZEJA

Renata Peroš: „Nisam zapamtila vaša pitanja, pa vam ne mogu ni odgovoriti!“

Piše L.Burčul
3. srpnja 2018. - 00:20
David Ricov i Renata Peroš

- Nisam zapamtila vaša pitanja, pa vam ne mogu ni odgovoriti – rekla je u ponedjeljak za govornicom Županijske skupštine ravnateljica Narodnog muzeja Zadar (NMZ) Renata Peroš, kojoj je vijećnik Stipe Bjeliš (NHR) postavio niz pitanja.

- Koji su razlozi zapošljavanja Davida Ricova u muzej? Prethodno je jedna osoba bila godinu dana na stručnom usavršavanju, zašto ona nije dobila posao koordinatora Malog arsenala? Mi smo još u prosincu pripremili Rezoluciju kojom smo tražili provjeru informacija o nezakonitostima u radu Narodnog muzeja i ravnateljice Peroš, sa naglaskom zapošljavanja konobara Davida Ricova, i umjesto usvajanja Rezolucije na skupštini je rečeno da je ravnateljica Peroš već postala predmetom istrage Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. To je rekao predsjednik skupštine Željko Lončar, a župan Božidar Longin da je Županija uputila Inspektoratu rada prijavu za nadzor zakonitosti. Stoga se Rezolucija nije usvojila, jer su se njome tražile iste stvari, a gdje su, nakon sedam mjeseci, odgovori? I zašto je predsjednik Muzejskog vijeća NMZ-a Zlatko Begonja dao ostavku upravo kada je raspisan natječaj za reizbor ravnatelja muzeja? I želim da se objasne stavke trošenja novca u muzeju – bila su neka od pitanja Stipe Bjeliša.

Sjednica je prošlog tjedna i prekinuta zbog traženja oporbenih vijećnika da prilikom usvajanja godišnjih izvješća o radu županijskih ustanova na sjednici budu nazočni ravnatelji i da ih se mogu pitati sve nejasnoće. Renata Peroš se u ponedjeljak konačno pojavila na sjednici, ali je na set pitanja Stipe Bjeliša odgovorila da ih nije zapamtila, te da ih joj uputi pismeno.

- Ali mi ćemo sad glasati o tome hoćemo li prihvatiti izvješće o vašem radu, a odgovore ću dobiti naknadno? Kakva je to lakrdija? – pitao je Bjeliš.

Izvješće o radu muzeja glatko je prošlo većinom glasova vladajućeg HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, a sve se dogodilo na ovaj način jer je poziv za održavanje sjednice stigao sat i pol prije njezina početka. Na sjednicu stoga nisu pristigli vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša i Marko Pupić Bakrač, koji su mjesecima čekali upravo ovu priliku, da ravnateljici Peroš postavljaju pitanja.

U ponedjeljak je umjesto Perošice, koja je zaboravila Bjeliševa pitanja netom nakon što su postavljena, mali dio odgovora dao županijski pročelnik za kulturu Ivan Šimunić. Za izvide Općinskog državnog odvjetništva je rekao da ih čekaju, a da radom Muzeja svi mogu biti iznimno zadovoljni, i programski i financijski. Tako su sva Bjeliševa pitanja o zapošljavanju Ricova, kojega Šimunić nije ni spomenuo, te o trošenju novca u Narodnom muzeju, ostala bez odgovora. Bjeliš će dobiti pisani odgovor, ali glasalo se odmah i izvješće o radu NMZ-a je prošlo većinom glasova.

 

ŽUPAN: „DA SAM ZNAO ZA TAKVO ZAPOŠLJAVANJE, SIGURNO TO NE BIH DOZVOLIO!“

Zadarski župan Božidar Longin je u studenom prošle godine smijenio Ivana Šimunića sa mjesta predsjednika Muzejskog vijeća NMZ-a i imenovao Zlatka Begonju. Kazao je da je to učinio „nakon saznanja da je ravnateljica Peroš za koordinatora Malog arsenala imenovala Davida Ricova sa zvanjem konobara.“

- Da sam znao za takvo zapošljavanje, sigurno to ne bih dozvolio. Nisam imao pojma. Naložio sam da se pozove ravnateljica muzeja koja mora dostaviti sve papire vezane uz ovo zapošljavanje – uvjeravao je tada župan. Međutim, u međuvremenu je Ricov dobio i stalni posao, a Begonja, koji je najavio da će „temeljito proučiti poslovanje Muzeja“, sada je dao ostavku. Na pitanje zašto je dao ostavku na mjesto predsjednika Muzejskog vijeća (ranije „Upravnog vijeća“) NMZ-a, Zlatko Begonja nam je u ponedjeljak u kratkom telefonskom razgovoru kazao da ima previše drugog posla na Sveučilištu.

 

NA NATJEČAJ SE PRIJAVILA DVA KANDIDATA

U ponedjeljak smo doznali da su se na natječaj za izbor ravnatelja Narodnog muzeja Zadar, objavljen u Narodnim novinama 15.lipnja sa rokom prijave od osam dana, prijavila dva kandidata.

Iako je nakon raspisivanja natječaja predsjednik Muzejskog vijeća dao ostavku, natječaj se najvjerojatnije neće poništavati, kazali su u Županiji.

Međutim, dok se ne izabere novi predsjednik Muzejskog vijeća, neće se moći pristupiti ni izboru novog ravnatelja NMZ-a, potvrdili su u Županiji.

18. travanj 2024 04:04