StoryEditorOCM
RegionalŽUPANIJA ANKETIRA IZNAJMLJIVAČE I TURISTE O OSJEĆAJU SIGURNOSTI

Letci sa savjetima o ponašanju turistima trebaju biti u svakoj sobi: tiskani su na devet jezika, od ove godine još i na kineskom i korejskom!

Piše L.B.
13. srpnja 2018. - 15:50
plaza-borik-zadar

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske Županije u suradnji sa PU zadarskom i Turističkom zajednicom Zadarske županije i ove godine provodi aktivnosti iz preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“.

Nositelji projekta su djelatnici Odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske, a u provođenju projektnih aktivnosti sudjeluju predstavnici Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije, predstavnici Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA, Lučke kapetanije Zadar, HGK Županijske komore Zadar, policijski službenici nadležnih policijskih postaja na području PU zadarske i zaposlenici svih turističkih zajednica na području Zadarske županije.

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, opuštanja i odlazaka na plažu, počinitelji kaznenih djela koriste opuštenost i nepažnju turista, a turistička potražnja je osjetljiva na nesigurne uvjete boravka u određenoj turističkoj destinaciji.

Cilj projekta je podizanje razine samozaštitnog ponašanja građana i turista te njihove informiranosti kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtvom kaznenog djela.

Treću godinu za redom provodi se anketiranje iznajmljivača u privatnom smještaju i turista kako bi se temeljem odgovora iz anketnih upitnika utvrdili stavovi građana, iznajmljivača i turista o sigurnosti te kako bi ih se potaknulo na pojačani oprez prilikom turističkog boravka na području Zadarske županije.

U okviru projekta tiskani su letci na devet svjetskih jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom, poljskom, japanskom, a od ove godine i na kineskom te korejskom  jeziku.

Letci sadrže savjete o samozaštitnom ponašanju, kao i važne telefonske brojeve na kojima se može zatražiti pomoć ako se kazneno djelo ipak dogodi jer povećan broj ljudi u prostoru izaziva gužvu te se istovremeno povećava broj kaznenih djela koja za posljedicu imaju nesigurnost u destinaciji.

Multidisciplinarnim pristupom rješavanju problema sigurnosti, upravo provođenjem  projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“, nastoje se poboljšati standardi sigurnosti u Zadarskoj županiji. Za sigurnost destinacije iznimno je važna suradnja između policije, građana i drugih subjekata u lokalnoj zajednici. Stoga je jedna od nužnih mjera educiranje iznajmljivača u privatnom smještaju, zaposlenika turističkih zajednica i drugih subjekata, kako bi spriječili neželjene posljedice. U sklopu ovog projekta policijski službenici održavaju sastanke s predstavnicima stanara iz objekata po stambenim četvrtima, obilaze objekte za smještaj turista i turističke zajednice, te informiraju osobe treće životne dobi.

Turisti koji se u destinaciji ne osjećaju sigurnima u pravilu se na to mjesto više neće ni vratiti, zbog čega je projekt i pokrenut.

23. travanj 2024 19:15