StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ¨LJETNA GLAZBENA ŠKOLA¨

Mladi slovenski virtuozi održali koncert u akustičnom prostoru crkve sv. Donata

Piše Branko Božić
11. srpnja 2018. - 21:26
Diana 651

Mladi slovenski virtuozi, poklonici ozbiljne glazbe, održali su u akustičnom prostoru crkve sv. Donata u Zadru nezaboravni koncert. Riječ je o polaznicima međunarodne ¨Poletno glazbeno šolo -Ljetne glazbene škole¨ koju već trinaestu godinu za redom u ninskom prigradskom mjestu Zatonu, maestralno vodi istaknuta slovenska i međunarodna glazbena umjetnica profesorica violine Danica Koren Neuvirt iz mjesta Pesnica kod Maribora.

Orkestrom sastavljenom od tridesetak članova je dirigirala prof. Koren Neuvirt, a tijekom muziciranja s mladim i darovitim glazbenicima nastupili su njihovi učitelji i profesori ozbiljne glazbe prof.Barbara Fanedl na violini, prof. Tamara Povh i student dirigiranja Jure Koren na klaviru, prof. Ana Kopše Lobo na violončelu. Kao sudionik škole drugu godinu za redom svojim muziciranjem na ovom kao i na ostalim koncertima, učešće je uzeo također poznati i priznati  koncertni majstor Slovenske filharmonije iz Ljubljane Miran Kolbl, na što su u Ljetnoj glazbenoj školi iznimno ponosni.

Na bogatom i zanimljivom repertoaru kojeg su u jednosatnom programu izveli mladi glazbenici pristigli iz Maribora, Ljubljane, Velenja, Mute, Cerknice, Murske Sobote, Nove Gorice, Dravograda, Slovenske Bistrice i Kopra, našla su se poznata djela čuvenih svjetskih majstora ozbiljne glazbe A.Vivaldia, P.Mascagnia, J.S.Bacha, D.Haberl,arr. P.A.Kovačića, L.Cohena, arr. R.Longfielda i ostalih. Realizaciju ovog nesvakidašnjeg koncerta uz prof. Danicu Koren Neuvirt, pripomogli su organizirati Turistička zajednica mjesta Zaton i zadarski Arheološki muzej. Za svaku izvedenu skladbu okupljena publika mlade je glazbenike nagradila pljeskom, dok ih je na samom kraju  pri silasku s pozornice popratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

- Posebna nam je čast bila nastupiti u ovom zadarskom hramu ozbiljne glazbe. Akustičnost prostora koja se rijetko može gdje sresti i ova krasna i divna zadarska publika te turisti dali su nam dodatnu motivaciju. Naravno, u prvi plan bih stavila naše mlade i darovite glazbenike kojima će ovaj glazbeni događaj ostati u trajnoj uspomeni i koji će ih sigurno vraćati u ovaj vaš prelijepi grad i vašu državu Hrvatsku. Za moje trinaestogodišnje vođenje ¨Ljetne glazbene škole¨ u Zatonu, iz koje su potekli vrhunski slovenski mladi glazbenici, nastup u sv. Donatu nije mogao biti veći dar. Hvala još jednom svima onima koji su nam na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog nastup u  prelijepom gradu Zadru i vašoj lijepoj državi Hrvatskoj, rekla je puna lijepih utisaka po okončanju koncerta vrsna slovenska glazbenica i umjetnica prof. Danica Koren Neuvirt, još dodavši da se ona osobno kao i svi njezini profesori i polaznici raduju i vesele uspjehu hrvatske vrste na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, i da navijaju svim srcem za Hrvatsku.

Kažimo kako su polaznici navedene Ljetne glazbene škole, uz ostalo sličan uspješan koncert za građane Nina i njihove goste, priredili u ponedjeljak navečer u ambijentalnom dvorišnom prostoru čuvene Barokne kuće.U četvrtak navečer tradicionalno će nastupiti u Turističkom naselju Zaton. Tamo će uz ozbiljnu glazbu, izvesti i skladbe zabavnog karaktera, a nastup će i polaznici Dječjeg vrtića navedene škole, kojeg zajednički pohađaju slovenski i zatonski mališani, i kojeg uspješno vodi student dirigiranja Jure Koren.                                                                                 

Prije povrataka u Sloveniju, posljednji i ujedno ovoljetni oproštajni koncert, održati će u subotu navečer pred Zatonjanima i njihovim gostima u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije.

25. travanj 2024 19:10